Sukob ultradesničara i policije u Kijevu , 15 povređenih

Izvor: Politika, 14.Okt.2014, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob ultradesničara i policije u Kijevu , 15 povređenih

KIJEV – Najmanje 15 kijevskih policajaca povređeno je u sukobima sa ultradesničarima ispred zgrade ukrajinskog parlamenta, saopštile su vlasti i navele da je privedeno 50 demonstranata.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko izjavio je da policija nastavlja da privodi „one koji krše javni red” ispred Vrhovne rade, preneo je Itar-Tas s.

Prema kijevskoj policiji, u protestima je učestvovalo oko 8.000 ljudi.

Policija je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rasporedila dodatne snage oko parlamenta pošto je grupa ultradesničarskih demonstranata bacila dimne i šok bombe na obezbeđenje u znak protesta zbog toga što poslanici nisu usvojili zakon kojim bi se Ukrajinska pobunjenička armija (UPA) priznala kao snage koje su se borile za nezavisnost Ukrajine u Drugom svetskom ratu.

Prema tom zakonu, ukrajinski nacionalisti, koji su se borili protiv sovjetskih snaga tokom Drugog svetskog rata bili bi tretirani kao ratni veterani, navela je ruska televizija „Raša tudej”.

Predsednik skupštine Aleksandar Turčinov je, kršeći proceduru, sedam puta stavio zakon na glasanje, ali ni u jednom pokušaju nije obezbeđena potrebna većina od 226 glasova za usvajanje zakona.

Ubrzo pošto su ukrajinski poslanici glasali protiv tog zakona, grupa maskiranih demonstranata sa zastavama radikalne nacionalističke partije Svoboda počela je da zasipa zgradu i obezbeđenje skupštine kamenicama, a potom i dimnim i šok bombama.

Na zgradi su polomljeni prozori čak na drugom spratu, a sednica parlamenta je prekinuta.

Ranije danas, partija Svoboda organizovala je protestnu šetnju centrom Kijeva, tražeći da vojnici UPA budu priznati kao borci za nezavisnost. U šetnji su im se pridružili borci Nacionalne garde i veterani UPA.

UPA je osnovana na zapadu Ukrajine 1939. godine kao Organizacija ukrajinskih nacionalista, a od 1943. delovala je pod nazivom Ukrajinska pobunjenička armija.

Kako navodi ruska agencija, UPA je sarađivala u Drugom svetskom ratu s vojnicima fašističke  Nemačke i bila poznata po masovnim ubistvima civila, a optuživana je i za ratne zločine, uključujući ubijanje Jevreja i Poljaka u Ukrajini.

Nacionalisti su, prema navodima Itar-Tas sa, planirali da, uz podršku Nemaca, osvoje Ukrajinu i fizički eliminišu sve neukrajince, pod sloganom „Ukrajina samo za Ukrajince”.

Armija se 1943-1944. borila protiv sovjetskih partizana i pripadnika poljskog pokreta otpora, a kada je Ukrajina vraćena pod kontrolu S S S R, organizovala je napade na sovjetske snage i zvaničnike, zbog čega su pripadnici UPA proganjani.

Savremeni ukrajinski nacionalisti iz partije Svoboda proslavljaju godišnjicu UPA demonstracijama širom Ukrajine, navodi Raša tudej.

Tanjug

objavljeno: 14.10.2014
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sukob ultradesničara i policije, 15 povređenih

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Okt.2014

Najmanje 15 kijevskih policajaca povređeno je u sukobima sa ultradesničarima ispred zgrade ukrajinskog parlamenta, saopštile su vlasti i navele da je privedeno 50 demonstranata...Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko izjavio je da policija nastavlja da privodi "one...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.