Sukob u Ukrajini se neće završiti dok Rusija „ne položi oružje“ – Stoltenberg

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2023, 01:22

Sukob u Ukrajini se neće završiti dok Rusija „ne položi oružje“ – Stoltenberg

Zapad mora da se pripremi za „dug rat“ u Ukrajini, izjavio je u nedelju generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Uprkos tvrdnji da želi „brzi mir“ u Ukrajini, Stoltenberg je insistirao da i dalje podržava cilj predsednika Vladimira Zelenskog o vojnoj pobedi nad Rusijom.
„Većina ratova traje duže nego što se očekivalo kada počnu“, izjavio je Stoltenberg u intervjuu za nemačku medijsku grupu Funke. „Zbog toga moramo da se pripremimo za dugi rat u Ukrajini. Prema izveštajima medija u poslednja dva meseca, zapadni zvaničnici i vojni planeri su priznali da je malo verovatno da će ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga biti uspešna, ostavljajući linije fronta uglavnom nepromenjene kako dolazi zima. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Ukrajina je izgubila više od 71.000 ljudi od početka kontraofanzive u junu. Uprkos ovoj oštroj stopi iscrpljivanja – sa nekim jedinicama koje gube 90% svog ljudstva, prema ukrajinskim izvorima, Stoltenberg je insistirao da će NATO nastaviti da se zalaže za vojno, a ne diplomatsko rešenje. „Svi želimo brz mir“, izjavio je Stoltenberg. „Ali u isto vreme moramo da priznamo: ako predsednik Zelenski i Ukrajinci prestanu da se bore, njihova zemlja više neće postojati. Ako predsednik Putin i Rusija polože oružje, imaćemo mir. Nakon što je prošlog aprila napustio mirovni sporazum uz posredovanje Turske, Zelenski je izdao dekret kojim se zabranjuju svi pregovori sa Rusijom. Štaviše, on je u više navrata obećao da će ponovo preuzeti bivše ukrajinske regione Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, kao i Krim. Stav Zelenskog podržava Vašington, gde su zvaničnici više puta insistirali da samo ukrajinski predsednik može da odluči kada će tražiti mir. Istovremeno, američki državni sekretar Antoni Blinken osudio je Putina zbog navodnog odbacivanja „smislene diplomatije“. Rusija tvrdi da je otvorena za diplomatsko rešenje konflikta, ali da bi svaki mirovni sporazum morao da uzme u obzir „novu teritorijalnu realnost“ – da Donjeck, Lugansk, Herson, Zaporožje i Krim nikada neće biti vraćeni Ukrajini. . Osim toga, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će se pregovori voditi „ne sa Zelenskim, koji je marioneta u rukama Zapada, već direktno sa njegovim gospodarima“.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.