Strateško ludilo. Kijev je zarobljen

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 23:54

"Strateško ludilo. Kijev je zarobljen"

Nastavak naoružavanja Ukrajine i očekivanje da će ona da porazi Rusiju je "strateško ludilo" za Vašington i druge članice NATO-a.

Kijev je zarobljen u nerešivoj pat poziciji sa neprijateljem koji nikada i nije imao za cilj da osvoji bivšu sovjetsku republiku, piše američki list "Ju-es-ej tudej" pozivajući se na više američkih spoljnopolitičkih stručnjaka, prenosi "Politika".

Profesor sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Univerziteta Džordžtaun Šon Mekfejt, viši saradnik istraživačkog centra Atlantskog saveta u Vašingtonu, smatra da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski počeo da gubi kredibilitet kod zapadnih dobrotvora što je bila "glavna prednost" Kijeva.

On je tvrdio da se Zelenski zaključao u poziciju u kojoj "ne može da pobedi, ali ne može ni da priušti gubitak".

"NATO doživljava zamor donatora i razočarenje zbog ucena Zelenskog", rekao je Mekfejt i dodao da je nastavak slanja milijardi dolara vrednog oružja Ukrajini uz očekivanja da režim Zelenskog može pobediti u sukobu predstavlja "definiciju strateškog ludila".

Veteran ratnog vazduhoplovstva Stiven Majers, bivši savetnik Stejt departmenta o spoljnoj politici, rekao je za "Ju-es-ej tudej" da je najverovatniji ishod bio zastoj jer, suprotno zapadnom političkom i medijskom narativu, Vladimir Putin nikada nije nameravao da krene u osvajački rat.

Dok članice NATO-a tvrde da se Ukrajina mora podržati jer Putin planira da osvoji Kijev i krene na zapad, Majers je sugerisao da je Rusija na terenu dokazala suprotno.

"Ruska vojna taktika tokom sukoba bila je potpuno nedosledna sa osvajanjem", rekao je Majers.

Umesto toga, po njegovom mišljenju, Putinova jedina stvarna agenda bila je da zadrži Ukrajinu van NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.