Izvor: Danas, 18.Feb.2015, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateška pobeda proruskih snaga

Kijev - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je juče da su snage te zemlje počele „organizovano povlačenje iz Debaljceva“. „Naše jedinice se povlače onako kako je planirano. Kompletno sa svojom borbenom mašinerijom, tenkovima, artiljerijom“, napisao je Porošenko na svom Tviter nalogu. Prema njegovim rečima, 80 odsto ukrajinskih vojnika do srede ujutru napustili su oblast te je u toku povlačenje ostalih snaga.

Govoreći iz snegom prekrivenog aerodroma >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Kijevu, pre nego što je otišao na liniju fronta gde se sastao sa vojnicima koji su napustili Debaljcev, Porošenko je pohvalio ukrajinske snage jer ispunjavaju svoje dužnosti u odbrani Debaljceva. Prema njegovim rečima, na ovaj način svet ima prilike da vidi „istinsko lice bandita i separatista koji podržavaju Rusiju“. Porošenko je, prenosi britanski Telegraf, dao naređenje ukrajinskim snagama da se povuku iz Debaljceva, pošto su, kako je rekao, posmatrače Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) separatisti sprečili da uđu u grad. U Debaljcevu je već okačena zastava Novorusije, piše Russia Today.

Povlačenje ukrajinskih snaga iz Debaljceva analitičari ocenjuju kao stratešku pobedu proruskih snaga. Telegraf piše i da je ruski predsednik Vladimir Putin pokušao da odloži za deset dana primenu sporazuma o prekidu vatre da bi separatistima dao vremena da osvoje grad.

„Debaljcev se trenutno čisti, ukrajinske trupe su demoralizovane, komandanti su otišli, a praktično ne radi ni mobilna mreža jer su uništene komunikacije“, kazao je za lokalnu novinsku agenciju lider regiona Donjeck Maksim Leščenko, prenosi ruski Sputnjik.

„Povlačenje snaga iz Debaljceva se obavlja na planirani i organizovani način“, kazao je Semjon Semjončenko, koji vodi paravojni bataljon Donbasa. „Neprijatelj pokušava da prekine puteve i spreči izlazak vojnika“, dodaje on. Provladini komandanti navode da su se neke snage povukle, mada neki izvori ukazuju da se u gradu i dalje vode borbe. Provladin paravojni lider Mikola Kolesnik kazao je da se nisu sve trupe povukle.

Pobunjeničke snage, za koje vlada u Kijevu kaže da ih podržava i naoružava Moskva, probile su se ka Debaljcevu još u utorak ignorišući prekid vatre koji je u nedelju stupio na snagu, prenosi Rojters. Pobunjenici kažu da se prekid vatre ne odnosi na Debaljcev.

Ruski predsednik izjavio je da bi ukrajinska vlada trebalo da omogući da se njeni vojnici predaju pobunjenicima. „Nadam se da odgovorne ličnosti u ukrajinskom rukovodstvu neće ometati vojnike u ukrajinskoj vojsci da polože svoje oružje“, kaže Vladimir Putin. Šef diplomatije Sergej Lavrov je kazao da pobunjenički napad u Debaljcevu ne narušava primirje jer je grad u vreme kada je potpisan sporazum o prekidu vatre bio deo oblasti koju drže pobunjenici.

„Rusija će pomoći obnovu“

Rusija će pomoći izgradnju ratom razorene istočne Ukrajine, kazao je juče predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Nariškin. „Već pomažemo stanovnicima Donbasa.“ On je dodao da se nada da će se Rusiji u izgradnji i obnovi istoka Ukrajine pridružiti evropski partneri. Višemesečni sukobi rezultirali su razaranjem infrastrukture, nestašica hrane, vode za piće i električne energije u Donbasu. Region je na ivici humanitarne katastrofe.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.