Strašna odluka je upravo potpisana; Ubija civile

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 10:05

Strašna odluka je upravo potpisana; Ubija civile

Predsednik SAD Džo Bajden odobrio slanje američke kasetne municije Ukrajini.

U skladu s tom odlukom, naređeno je povlačenje tog oružja iz zaliha američkog Ministarstva odbrane, koje bi trebalo da počne danas.

Očekuje se, kako piše Vašington post, da sve detalje odluke Bajden objavi danas.

Tako je zaobiđen američki zakon koji zabranjuje proizvodnju, upotrebu ili prenos kasetne municije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa stopom neuspeha većom od jedaan odsto, piše Vašington post.

Ovo oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila.

Takođe, kasetna municija je zabranjena od strane većina sveta Konvenciji o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

Inače, stavovi Bajdenove administracije o obezbeđivanju kasetne municije Ukrajini su se promenili tokom prošle godine.

U decembru, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su SAD zabrinute u vezi sa slanjem kontroverznog oružja, koje je zabranjeno u više od 100 zemalja jer neeksplodirana ubojna sredstva mogu na kraju ubiti civile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Facebook,   Twiter

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden prelomio: Odobreno slanje zabranjenih kasetnih bombi Ukrajini

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2023

Predsjednik Sjedninjenih Država Džo Bajden odobrio je slanje američke kasetne municije za Ukrajinu i povlačenje oružja iz zaliha američkog Ministarstva odbrane trebalo bi da počne u petak.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Bajden odobrio slanje kasetne municije Ukrajini: Zabranjena 2008, tri zemlje nisu potpisale Konvenciju

Izvor: Blic, 07.Jul.2023

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je slanje kasetne municije Ukrajini nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost, saopštio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven. On je rekao da je to bila "teška" odluka i da je predsednik na kraju doneo odluku "u konsultaciji...

Nastavak na Blic...

Bajden odobrio slanje kasetne municije Ukrajini

Izvor: 24sedam.rs, 07.Jul.2023

On je rekao da je to bila "teška" odluka i da je predsednik na kraju doneo odluku "u konsultaciji sa saveznicima i partnerima i u konsultaciji sa članovima Kongresa

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.