Izvor: Piplmetar.rs, 12.Jul.2023, 12:32

Stoltenberg najavio trodelni paket za približavanje Ukrajine NATO

Stoltenberg i Zelenski drže zajedničku konferenciju za medije u Viljnusu

Foto: Tanjug/AP


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski drže zajedničku konferenciju za medije na NATO samitu u Viljnusu.
Stoltenberg je rekao da će alijansa biti uz Ukrajinu „koliko god >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << bude potrebno“ i sugerisao da je zemlja sada „ravnopravna“ sa zemljama članicama.
Govoreći na brifingu za novinare, on je izneo trodelni paket za približavanje Ukrajine NATO-u.
„Dogovorili smo se o trodelnom paketu koji približava Ukrajinu NATO-u. Višestruki program praktične pomoći, osnivanje novog veća koje će povezivati NATO i Ukrajinu i potvrdu da će Ukrajina postati članica NATO-a te ukidanje zahteva za članstvo u akcijskom članu“, rekao je Stoltenberg.
Što se tiče članstva zemlje, on je rekao da će alijansa uputiti poziv za pridruživanje „kada se saveznici dogovore kada se ispune uslovi“.
Stoltenberg je dodao da kada se rat završi, „moramo osigurati da postoje kredibilni aranžmani za bezbednost Ukrajine kako se istorija ne bi ponovila“.
„Danas se sastajemo kao jednaki, radujem se danu kada ćemo se sresti kao saveznici“, dodao je Stoltenberg okrećući se ka Zelenskom.
Zelenski: Trenutno nedostaje sigurnosti u Ukrajini Zelenski je svoje obraćanje počeo tvrdnjom da trenutno nedostaje sigurnosti u Ukrajini.
„Zahvaljujem NATO-u na tri paketa podrške. Razgovarao sam o tome šta se još može učiniti kako bi se pomoglo ukrajinskom narodu. Imamo pozitivne vesti o novom paketu podrške odbrani koji dolazi od naših partnera“, kazao je ukrajinski predsednik.
„Želeo bih da uputim reči zahvalnosti tebi Jens“, dodao je Zelenski obraćajući se šefu NATO-a.
Međutim, dodao je da bi „optimalan“ rezultat samita bio da Ukrajina dobije direktan poziv za pridruživanje vojnom savezu.
Ukrajinski predsednik je dodao da je „razumljivo“ da Ukrajina ne može biti punopravna članica NATO-a dok traje rat, dodajući da je to „apsolutno jasno“.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠEF NATO OTKRIO PLAN ZA UKRAJINU Zelenski NIJE ZADOVOLJAN: "Pozivnica za članstvo bi bila još bolja vest"

Izvor: Blic, 12.Jul.2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i šef NATO-a Jens Stoltenberg drže brifing za novinare, gde je generalni sekretar zapadne alijanse najavio trodelni paket za "približavanje Ukrajine NATO-u".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.