Štambuk: Srbija za 14 godina dodelila 250 azila

Izvor: Beta, 01.Jan.2023, 14:26

Štambuk: Srbija za 14 godina dodelila 250 azila

Srbija je od 2008. do 2022. dodelila tražiocima azila i izbeglicama oko 250 azila, rekao je advokat i saradnik Beogradskog centra za ljudska prava Marko Štambuk.On je za agenciju Beta rekao da je 2022. godine oko 30 ljudi dobilo azil, te podsetio da su od marta u Srbiji, zbog ruske agresije, i državljani Ukrajine koji dobijaju privremenu zaštitu, odnosno "jedan oblik zaštite u skladu sa zakonom".Ocenio je da kapaciteti državnih organa koji se zahtevima za azil, nisu na najvišem nivou i da ih je potrebno povećati."Kancelarija za azil, koja je prvostepeni organ, ima mali broj službenika i mislim da sada četiri inspektora rade saslušanja, podonošenja zahteva, pišu odluke...", rekao je on.Naveo je i da kapacitete treba da povećaju i Komisija za azil, kao drugostepeni organ, i Upravni sud kao poslednja instanca koja odlučuje u postupku odobravanja azila.Smatra da je potrebno i da nadležni rade na tome da "budu kvalitetnije" odluke koje donose.Napomenuo je da se Beogradski centar za ljudska prava bavi tražiocima azila i izbeglicama, te da medju migrantima ima i onih koji nisu tražioci azila i nisu izbeglice jer samo prolaze Srbiju.Taj centar objavljuje izveštaje o pravu na azil u Srbiji i obuhvata ne samo taj postupak azila, već i ...
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Đurović: Od 90.000 migranata koji su prošli kroz Srbiju, 25 dobilo azil

Izvor: Danas, 02.Jan.2023, 13:40

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je da je kroz Srbiju 2022. godine prošlo više od 90.000 izbeglica i migranata, a da je samo njih 25 dobilo azil u Srbiji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.