Šta sada spremaju? Amerika instalira širom Ukrajine senzore za detektovanje radijacije

Izvor: B92, 29.Apr.2023, 17:04

Šta sada spremaju? Amerika instalira širom Ukrajine senzore za detektovanje radijacije

SAD instaliraju mrežu senzora širom Ukrajine kako bi otkrili moguću nuklearnu eksploziju i pojačane radijacije, objavio je Njujork tajms.

Senzori će moći da otkriju radijaciju kako od prljave bombe tako i od nuklearnog oružja aktiviranog u Ukrajini, navodi se u izveštaju.

U saopštenju, tim za podršku u nuklearnim vanrednim situacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (NEST) je rekao da je mreža atomskih senzora raspoređena "širom regiona" i da će imati sposobnost "da karakteriše veličinu, lokaciju i efekte bilo koje nuklearne eksplozije".

Senzori će navodno služiti za odvraćanje jer bi ruskim donosiocima odluka ukazali na to da Sjedinjene Države mogu da razotkriju upotrebu nuklearnog oružja, navodi se u saopštenju.

"Ako bi se u Ukrajini dogodila nuklearna vanredna situacija, bilo da se radi o oslobađanju radijacije iz nuklearnog reaktora ili detonaciji nuklearnog oružja", navodi se u saopštenju, "Naučne analize bi brzo bile dostavljene vladinim organima SAD i centrima za donošenje odluka u Ukrajini i regionu kako bi doneli efikasne, tehnički utemeljene odluke u cilju zaštite javnog zdravlja i bezbednosti".

Ranije ove nedelje, šef američke Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost Džil Hrubi potvrdila je u svedočenju u Kongresu da je njena agencija, zajedno sa Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA), instalirala senzore u Ukrajini za otkrivanje radiološke aktivnosti i da je već počela da obučava ljude u Ukrajini kako da reagovati u slučaju nuklearne eksplozije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.