Subota, 29.04.2023.

16:02

Šta sada spremaju? Amerika instalira širom Ukrajine senzore za detektovanje radijacije

SAD instaliraju mrežu senzora širom Ukrajine kako bi otkrili moguću nuklearnu eksploziju i pojačane radijacije, objavio je Njujork tajms.

Izvor: NYT

Šta sada spremaju? Amerika instalira  širom Ukrajine senzore za detektovanje radijacije
Foto: depositphotos /Olesha

Senzori će moći da otkriju radijaciju kako od prljave bombe tako i od nuklearnog oružja aktiviranog u Ukrajini, navodi se u izveštaju.

U saopštenju, tim za podršku u nuklearnim vanrednim situacijama (NEST) je rekao da je mreža atomskih senzora raspoređena "širom regiona" i da će imati sposobnost "da karakteriše veličinu, lokaciju i efekte bilo koje nuklearne eksplozije".

Senzori će navodno služiti za odvraćanje jer bi ruskim donosiocima odluka ukazali na to da Sjedinjene Države mogu da razotkriju upotrebu nuklearnog oružja, navodi se u saopštenju.

"Ako bi se u Ukrajini dogodila nuklearna vanredna situacija, bilo da se radi o oslobađanju radijacije iz nuklearnog reaktora ili detonaciji nuklearnog oružja", navodi se u saopštenju, "Naučne analize bi brzo bile dostavljene vladinim organima SAD i centrima za donošenje odluka u Ukrajini i regionu kako bi doneli efikasne, tehnički utemeljene odluke u cilju zaštite javnog zdravlja i bezbednosti".

Ranije ove nedelje, šef američke Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost Džil Hrubi potvrdila je u svedočenju u Kongresu da je njena agencija, zajedno sa Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA), instalirala senzore u Ukrajini za otkrivanje radiološke aktivnosti i da je već počela da obučava ljude u Ukrajini kako da reagovati u slučaju nuklearne eksplozije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: