Srušeni komunistički spomenici u Harkovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2015, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušeni komunistički spomenici u Harkovu

Nepoznate osobe srušile su noćas u Harkovu u Ukrajini tri spomenika nekadašnjim komunističkim liderima, nekoliko dana pošto je u toj zemlji izglasan zakon kojim se zabranjuje svaka "propaganda totalitarnih komunističkih i nacističkih vlasti".

Policija je prisustvovala rušenju jednom od spomenika, ali nije intervenisala.

Spomenike su srušile osobe sa maskama preko lica, tako što su kanapom povezale spomenik i manji kamion. Pokretanjem vozila spomenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su srušeni.

Video na kojem se vidi rušenje spomenika na sajtu Jutjub postavili su proukrajinski aktivisti pokreta Nakipelo (Dosta nam je.)

Ukrajinske vlasti do sada nisu komentarisale rušenje spomenika.

Zakonom, koji treba da potpiše ukrajinski predsednik Petro Porošenko, predviđeno je demontiranje spomenika i promena naziva ulica, preduzeća ili mesta koja su nazvana po komunističkim liderima, između ostalog po Lenjinu.

Harkov, veliki industrijski i kulturni centar od 1,4 miliona stanovnika, glavni je grad oblasti koja se graniči sa proruskim oblastima Donjeck i Lugansk i pod kontrolom je vlasti u Kijevu.

Neki analitičari ocenjuju da će novim zakonom, koji su ukrajinski poslanici izglasali u četvrtak, dodatno biti povećane tenzije u zemlji, gde su u toku sukobi proruskih separatista i pristalica ukrajinskih vlasti.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.