Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija osudila usvajanje zakona o desovjetizaciji Ukrajine

Rusija je danas optužila Ukrajinu za "prekrajanja istorije" i korišćenje "pravih totalitarnih metoda" pošto je ukrajinski parlament usvojio zakon o "desovjetizaciji" Ukrajine.

"Ukrajina koristi istinske totalitarne metode koje ugrožavaju slobodu misli i izražavanja", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruske vlasti su ocenile da Ukrajina "stvara podele unutar društva" uspostavljajući "nacionalističku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ideologiju".

Ukrajinski parlament juče je usvojio zakon kojim se zabranjuje svaka "propaganda totalitarnih komunističkih i nacističkih režima". Zakon osuđuje "komunistički i nacistički totalitarni režim u Ukrajini" i zabranjuje "svako javno negiranje kriminalnog karaktera tih režima", kao i javnu upotrebu simboli osim ako je u obrazovne i naučne svrhe.

Na spisku zabranjenih simbola se nalaze sovjetske i nacističke zastave i himne kao i komemorativne ploče u čast komunističkih lidera. Takođe su zabranjena nazivi ulica i preduzeća koja se odnose na te lidere, na aktivnosti Komunističke partije ili na boljševičku revoluciju 1917. godine.

U Ukrajini, koja je postala nezavisna država 1991. posle raspada Sovjetskog Saveza, postoje brojni sovjetski simboli, među kojima ulice i spomenici lidera Oktobarske revolucije Vladimira Iliča Lenjina.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija osudila usvajanje zakona u Ukrajini

Izvor: Akter, 10.Apr.2015

Rusija je danas optužila Ukrajinu za "prekrajanja istorije" i korišćenje "pravih totalitarnih metoda" pošto je ukrajinski parlament usvojio zakon o "desovjetizaciji" Ukrajine.."Ukrajina koristi istinske totalitarne metode koje ugrožavaju slobodu misli i izražavanja", saopštilo je rusko Ministarstvo...

Nastavak na Akter...

Rusija osudila usvajanje zakona o desovjetizaciji Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 11.Apr.2015, 10:44

11.04.2015. -..Rusija je optužila Ukrajinu za „prekrajanja istorije“ i korišćenje „pravih totalitarnih metoda“, pošto je ukrajinski Parlament usvojio zakon o „desovjetizaciji“ Ukrajine...„Ukrajina koristi istinske totalitarne metode koje ugrožavaju slobodu misli i izražavanja“,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.