Srpski ministar iznervirao Ukrajinu: Pristalice nacista predstavljali kao žrtve, a onda im on odgovorio

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2020, 13:22

Srpski ministar iznervirao Ukrajinu: Pristalice nacista predstavljali kao žrtve, a onda im on odgovorio

Popović je izjavio da Srbija nikada neće prihvatiti sramotne pokušaje prekrajanja istorije čiji je cilj da se srpski i ruski narodi predstave kao agresori, a nacistički zločinci i okupatori kao žrtve.

Ambasada Ukrajine u Beogradu burno je reagovala na izjavu srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića koji je ukazao na pokušaje da se pristalice ukrajinskog naciste Stepana Bandere predstave >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao žrtve Drugog svetskog rata, prenosi RTV.

- Oni koji su stali na stranu nacista u Drugom svetskom ratu – hrvatske ustaše, ukrajinski 'banderovci' i albanski balisti – sada se predstavljaju kao žrtve i postaju saveznici onih koji žele da vide Srbiju i Rusiju kao pokorene, oslabljene i rasparčane, kao pre 75 godina - rekao je srpski ministar.

Ukrajinske diplomate su ocenile izjavu Popovića kao grubo mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine kao i ismevanje sećanja na osam miliona Ukrajinaca koji su poginuli u Drugom svetskom ratu. Diplomate su apelovale na ministra da ne dira ukrajinsku istoriju.

Ko je Stepan Bandera?

Bandera je tokom Velikog otadžbinskog rata sarađivao sa nacističkom Nemačkom, a do 1959. godine bio je na čelu Organizacije ukrajinskih nacionalista, koja je u Rusiji zabranjena.

Jedan od glavnih inicijatora stvaranja "Ukrajinske pobunjeničke armije" (UPA), čiji je cilj bila borba za nezavisnost Ukrajine.

UPA je delovala prvenstveno u Zapadnoj Ukrajini, borila se protiv sovjetskih vojnika i sarađivala s nacistima. Nakon završetka rata nastavila je da se bori protiv sovjetske vlasti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.