Srbija glasala protiv dokumenta UN o stanju prava na Krimu

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija glasala protiv dokumenta UN o stanju prava na Krimu

Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je najnoviji nacrt Rezolucije o stanju ljudskih prava na Krimu u kojoj se između ostalog navodi da nasilno zauzimanje tog poluostrva predstavlja ilegalan čin i kršenje međunarodnog prava, a među 26 zemalja koje su glasale protiv nacrta Rezolucije bila je i Srbija, javila je ukrajinska agencija Unian.

Nacrt Rezolucije pod imenom "Stanje ljudskih prava u Autonomnoj Republici Krim i u gradu Sevastpolju, Ukrajina" usvojen je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << juče sa 67 glasova za, 26 zemalja je glasalo protiv, dok su 82 bile uzdržane.

Kako je navela ukrajinska agencija, protiv nacrta dokumenta su, pored Srbije, glasale Rusija, Jermenija, Belorusija, Bolivija, Burundi, Kambodža, Kina, Kuba, Severna Koreja, Eritreja, Indija, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Mjanmar i Nikaragva. Protiv su glasale i Južna Afrika, Južni Sudan, Sirija, Tadžikistan, Uganda, Uzbekistan, Venecuela i Zimbabve.

U Rezoluciji je, kako je navela agencija, osuđen politički motivisan progon državljana Ukrajine i Rusiji je upućen poziv da oslobodi sve Ukrajince koji su ilegalno zatočeni na okupiranom Krimu i na teritoriji Rusije. Političkim zatvorenicima su nazvani i ukrajinski režiser Oleh Sencov, krimski aktivista Volodimir Balkuh i borac za prava Krimskih Tatara Emir Husein Kuku. Generalna skupština UN u dokumentu osuđuje "automatsko nametanje ruskog državljanstva zaštićenim osobama na Krimu, što je suprotno međunarodnom humanitarnom pravu".

Nacrt Rezolucije poziva Rusiju da prestane da "primorava stanovnike Krima da služe u oružanim snagama ili rezervnim vojnim jedinicama Ruske Federacije, uključujući i putem pritiska ili propagande, a posebno da obezbedi da stanovnici Krima ne budu primoravani da učestvuju u vojnim operacijama Ruske Federacije".

U nacrtu se zahteva od Rusije da izađe u susret zdravstvenim potrebama građana koji su nezakonito pritvoreni zato što su upražnjavali svoja ljudska prava i osnovne slobode, i da se uzdrži od kriminalizacije slobode mišljenja i izražavanja i prava okupljanja, navela je agencija Unian.

Međunarodne organizacije i specijalizovane agencije iz sistema UN pozivaju se u tekstu da uz nazive Krim i Sevastopolj koriste dodatak "pod privremenom okupacijom Ruske Federacije", a ohrabruju se i države i druge međunarodne organizacije da učine istu stvar.

Rezolucija će se na dnevnom redu Generalne skupštine naći u decembru.

Prethodnu Rezoluciju o stanju ljudskih prava na Krimu i u Sevastopolju, u kojoj je takođe osuđena okupacija i aneksija tog ukrajinskog poluostrva, Generalna skupština UN usvojila je 19. decembra 2017. godine. Za Rezoluciju tada je glasalo 70, a protiv je bilo 26 zemalja. Srbija je i prošle godine glasala protiv tog dokumenta.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.