SAD i Ukrajina odbile da podrže rezoluciju UN protiv veličanja nacizma

Izvor: Vostok.rs, 15.Nov.2018, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Ukrajina odbile da podrže rezoluciju UN protiv veličanja nacizma

Treći (humanitarni) odbor Generalne skupštine UN-a usvojio je nacrt rezolucije koju je grupa zemalja, uključujući i Rusiju, podnela protiv veličanja nacizma. Za je glasalo 130 zemalja, a samo su dve glasale protiv - Sjedinjenih Američke Države i Ukrajina. Takođe 51 zemlja je bila uzdržana. Ovakva rezolucija se usvaja godišnje od 2005. godine, a poslednjih nekoliko godina samo su SAD i Ukrajina glasale protiv. Autori projekta su: Alžir, Angola, Jermenija, Bangladeš, Belorusija, Benin, Bolivija, Burkina Faso, Burundi, Venecuela, Vijetnam, Gvajana, Gvineja, Zimbabve, Kazahstan, Kina, Kongo, Severna Koreja, Obala Slonovače, Kuba, Laos, Mali, Mjanmar, Niger, Nigerija, Pakistan, Rusija, Sirija, Sudan, Tadžikistan, Togo, Uganda, Uzbekistan, Centralnoafrička Republika, Eritreja, Etiopija, Južna Afrika i Južni Sudan. U svom govoru, predstavnik Sjedinjenih Država je saopštila da je "nacizam naš najgori neprijatelj" i da su "američki vojnici prolivali krv u borbi protiv njega na tuđoj zemlji". Ali istovremeno je pozvala ostale zemlje da glasaju protiv Rezolucije, s obzirom da Sjedinjene Države smatraju da je nacrt rezolucije "politička kontraverza". Pored toga, ona je saopštila da rezolucija predlaže "kažnjavanje slobode govora". Ukrajinski predstavnik je u celosti ponovio reči koje je saopštila američki predstavnik, dodajući da "autori rezolucije manipulišu istorijskim činjenicama". Predstavnik Kirgistana, govoreći na sastanku po ovom pitanju, uključujući mišljenje Jermenije, Belorusije, Kazahstana i Tadžikistana, rekao je da projekat ima "punu podršku ovih država". Kako je objasnio zamenik direktora za humanitarnu saradnju Ruskog ministarstva spoljnih poslova Grigorij Lukjancev, dokument se ne odnosi na odjeke prošlosti, već na savremene manifestacije rasizma koji su postali izazov za čitavu međunarodnu zajednicu. Diplomata je primetio da sada u mnogim delovima sveta postoji oživljavanje pokreta, grupa i partija, koji, pod plaštom slobode izražavanja, promovišu rasističke i ekstremističke ideje. Prema Lukjancevu, ekstremističke grupe često crpe inspiraciju iz ideologije i prakse sa kojom su se države antihitlerske koalicije borile tokom Drugog svetskog rata. Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova je naglasio da je podsticanje kriminalne logike veličanja nacizma dovelo do pojave u Evropi generacija koje ne znaju istinu o najstrašnijem ratu u istoriji čovečanstva.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD i Ukrajina glasale protiv Rezolucije protiv veličanja fašizma

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Nov.2018

NJUJORK - Treći (humanitarni) komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojio je nacrt rezolucije protiv veličanja fašizma koji je predložila grupa zemalja, uključujući Rusiju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.