Srbija će skladištiti gas u Mađarskoj?

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će skladištiti gas u Mađarskoj?

Vlada Srbije ozbiljno razmatra mogućnost da u Mađarskoj uskladišti između 100 i 200 miliona kubnih metara ruskog gasa, izjavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Ministar Antić je na sastanku s predsednikom Svetskog naftnog saveta Jožefom Totom rekao da bi skladištenjem gasa u Mađarskoj Srbija imala dovoljno gasa za predstojeću zimu, u slučaju zaoštravanja krize u Ukrajini, javlja Beta.

"Razmatramo opciju da između >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 100 i 200 miliona kubika gasa, čiju kupovinu imamo ugovorenu s (ruskim) 'Gaspromom', tokom septembra ili oktobra usladištimo u Mađarskoj. Mi ponude za skladištenje imamo na stolu", rekao je Antić i dodao da će se Vlada Srbije vrlo brzo izjasniti o tome.

Srpski ministar rudarstva i energetike najavio je da će s mađarskim kolegom razgovarati o toj mogućnosti, kako bi se izbegli posrednici.

Antić je prihvatio ponudu Jožefa Tota da posreduje i pomogne kako bi se u "brzom, efikasnom i prijateljskom" razgovoru s mađarskim ministrom "rešila određena pitanja koja nisu do kraja definisana".

Srpski ministar energetike je istakao da je Srbija skladište u Banatskom dvoru, koje ima kapacitet od oko 450 miliona kubnih metara, "napunila do maksimuma i nešto preko toga, zbog uticaja temperature".

"Te količine koje su značajne za našu energetsku stabilnost i sigurnost, ali nisu kapaciteti koji bi omogućili dobru i mirnu zimu, bez razmišljanja o geostrateškim stvarima u vezi sa Ukrajinom", rekao je Antić, ističući da zato Vlada Srbije, kao odgovorna, priprema alternative.

Antić je najavio da će o zajedničkom radu na energetskoj bezbednosti u regionu razgovarati s ministrima energetike susednih zemalja.

Predsednik Svetskog naftnog saveta Jožef Tot u Beogradu boravi zbog Drugog konsultativnog sastanka predsednika i sekretara nacionalnih naftnih komiteta u regionu, koji se održava sutra.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija će uskladištiti gas u Mađarskoj?

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2014

Vlada Srbije ozbiljno razmatra mogućnost da u Mađarskoj uskladišti između 100 i 200 miliona kubnih metara ruskog gasa, izjavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić...Antić je na sastanku s predsednikom Svetskog naftnog saveta Jožefom Totom rekao da bi skladištenjem gasa u Mađarskoj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.