Sprema se novi sukob: Biće rata sa Ukrajinom, počeće...

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 23:09

Sprema se novi sukob: "Biće rata sa Ukrajinom, počeće..."

Poljski političari negativno su reagovali na reči pomoćnika ukrajinskog predsednika da će prijateljstvo između dva naroda trajati samo do kraja sukoba.

Savetnik Zelenskog Mihail Podoljak je u petak izjavio da će Ukrajina i Poljska postati suparnici u različitim tržištima nakon što se rusko-ukrajinski sukob završi.

Poljski poslanik Jacek Sarius-Vloski je u nedelju na platformi Iks (nekadašnji Tviter) Podoljaku odgovorio: "Hvala što ste bili iskreni!"

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Desničarski poslanik Januš Korvin-Mike je napomenuo da Poljska ima "objektivno suprotstavljene interese sa Ukrajinom."

"Neumorno ponavljam: biće rata sa Ukrajinom – i bilo bi dobro da ga Rusija ne podrži", napisao je on, napominjući u zasebnoj objavi da će sukob "početi trgovinskim ratom."

Član poljske vladajuće partije Pravo i pravda Kazimir Smolinski istakao je da su obični Poljaci "otvorili svoja srca" za ukrajinske izbeglice dok je Varšava odlučila da pomogne Kijevu kako bi, navodi, zaštitila bezbednost u regionu.

"A sada ukrajinski aktivista ide pred kameru i ima smelosti da kaže takve stvari. Nezahvalnost ukrajinske elite dostiže novi nivo. Ove i druge neprijateljske izjave i radnje ne mogu ostati bez posledica", istakao je on.

Novinar poljske televizijske mreže TVP Jacek Leski nazvao je Podoljakove komentare "fatalnim", ocenivši da bi Varšava i Kijev, nakon okončanja aktuelnog sukoba, Varšava i Kijev mogli da imaju odnose koji predstavljaju mešavinu saradnje i konkurencije "uz maksimalnu dobru volju."

"Međutim, suprotstaviti 'prijateljstvo' sa 'takmičenjem' i vezati ga za rat zvuči užasno... Sada smo prijatelji jer smo u nevolji, a kada se rat završi, pokazaćemo šta možemo da uradimo", napisao je on.

Leski je primetio da teško stanje ukrajinske ekonomije znači da će joj trebati pomoć Poljske u godinama koje dolaze, i da je stoga "strašno glupo" što Podoljak izlazi u javnost sa ovakvim izjavama.

Iako se Poljska pokazala kao vatreni pristalica naoružavanja Ukrajine u sukobu s Rusijom, odnosi Varšave i Kijeva narušeni su brojnim spornim pitanjima, uključujući i ukrajinsko žito koje se uz olakšice uvozi u EU, a koje zbog svoje niske cene ugrožava poljske poljoprivrednike.

Tenzije su eskalirale nakon što je Kijev pozvao poljskog ambasadora na raport, nakon što je šef međunarodnog političkog biroa u administraciji poljskog predsednika Marcin Prizdač izjavio da bi "bilo prikladno da Ukrajina počne da ceni ulogu koju je Poljska igrala za Ukrajinu poslednjih meseci i godina", braneći odluku Varšave da zabrani uvoz ukrajinskog žita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.