RT: Poljska nezadovoljna zbog izjava pomoćnika Zelenskog „prijateljstvo neće trajati“.

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2023, 15:34

RT: Poljska nezadovoljna zbog izjava pomoćnika Zelenskog „prijateljstvo neće trajati“.

Javne ličnosti u Poljskoj izrazile su frustraciju zbog komentara pomoćnika ukrajinskog predsednika, koji je predvideo da će prijateljstvo između dva naroda trajati samo do kraja aktuelnog sukoba.
U petak je savetnik predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio da će se, kada se borba sa Rusijom smiri, Ukrajina i Poljska početi da se „takmiče” jedna sa drugom na različitim tržištima. Kao odgovor, poljski poslanik Jacek Sariusz-Volski je u nedelju tvitovao: „Hvala što ste bili iskreni!“ Januš Korvin-Mike, poslanik krajnje desnice, tvrdi da Poljska ima „objektivno suprotstavljene interese sa Ukrajinom“. Neumorno ponavljam: biće rata sa Ukrajinom – i bilo bi dobro da ga Rusija ne podrži“, napisao je on, napominjući u posebnoj objavi da će sukob „početi trgovinskim ratom“. Kazimierz Smolinski, član vladajuće Partije Pravo i Pravda, izjavio je da dok je Varšava odlučila da pomogne Kijevu, uglavnom da zaštiti bezbednost u regionu, obični Poljaci su „otvorili svoja srca“ Ukrajincima koji beže iz svoje domovine. „A sada ukrajinski aktivista ide pred kameru i ima smelosti da kaže takve stvari. Nezahvalnost ukrajinske elite dostiže nove nivoe. Ove i druge neprijateljske izjave i radnje ne mogu ostati bez posledica”. Jacek Leski, novinar TVP mreže, opisao je Podoljakove opaske kao „fatalne“, sugerišući da bi „uz maksimalno dobru volju“ Varšava i Kijev mogli da uživaju u mešavini saradnje i konkurencije nakon okončanja sukoba. „Međutim, suprotstaviti \'prijateljstvo\' sa \'takmičenjem\' i vezati ga za rat zvuči užasno... Sada smo prijatelji jer smo u nevolji, a kada se rat završi, pokazaćemo šta možemo da uradimo", napisao je on. Leski je primetio da teško stanje ukrajinske ekonomije znači da će joj trebati pomoć Poljske u godinama koje dolaze, „i on kaže ove stvari. Ovo je strašno glupo. Ukrajinci koje poznajem drže svoje glave.” Dok se Poljska pojavila kao ključni podržavalac Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom, odnosi su narušeni brojnim pitanjima, uključujući izvoz poljoprivrednih proizvoda. Varšava je prošlog meseca, zajedno sa još četiri članice EU, pristala da produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine kako bi zaštitila svoje poljoprivredne sektore.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Sprema se novi sukob: "Biće rata sa Ukrajinom, počeće..."

Izvor: B92, 07.Avg.2023

Poljski političari negativno su reagovali na reči pomoćnika ukrajinskog predsednika da će prijateljstvo između dva naroda trajati samo do kraja sukoba...Savetnik Zelenskog Mihail Podoljak je u petak izjavio da će Ukrajina i Poljska postati suparnici u različitim tržištima nakon što se rusko-ukrajinski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.