Sporni portal objavljuje spiskove novinara

Izvor: Deutsche Welle, 13.Maj.2016, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporni portal objavljuje spiskove novinara

Ukrajinski internet-portal „Mirotvorec“ objavio je hakovane podatke o novinarima koji su akreditovani u proruskim separatističkim područjima. Usledili su oštri protesti ukrajinskih, ali i stranih novinara.

Ogorčeni, zaprepašćeni i veoma šokirani. Tako se u najkraćem mogu opisati reakcije novinara na objavljivanje njihovih ličnih podataka. Pogođeni su oni „koji su obavljajući posao rizikovali svoj život kako bi u ukrajinskim i međunarodnim medijima objektivno izveštavali >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << o događajima u zauzetim područjima na istoku Ukrajine“, navodi se u saopštenju izdatom u Kijevu. Povod je hakovani spisak pre svega novinara koji su akreditovani u samoproglašenoj „Donjeckoj Narodnoj Republici“ na istoku Ukrajine, a koji je objavio ukrajinski internet-portal „Mirotvorec“.

Ruski i zapadni reporteri u istom loncu

Hakovani podaci sadrže više od 4.000 imena, telefonskih brojeva i elektronskih adresa reportera, fotografa, producenata ili prevodilaca. Na spisku su saradnici – od CNN-a, „Njujork tajmsa“, nemačkog magazina „Špigel“, pa do regionalnih medija u Belgiji ili Kini. Portal „Mirotvorec“ i na ruske novinare koji su poznati po svojoj propagandi, jednako kao i na ukrajinske i zapadne reportere, baca generalnu sumnju da su sarađivali sa „borcima terorističke organizacije“.

„Jedan tako masovan napad na privatnost nema nikakve veza sa vrednostima Evropske unije“, kaže Frank Hofman, šef dopisništva Dojče velea u Kijevu čije se ime takođe nalazi na spisku. „Mnoge elite u Kijevu ne razumeju da dobru volju Zapada prema Ukrajini mogu tako da izgube“, kaže Hofman.

Da čitava stvar bude još osetljivija, novinari uopšte nisu znali za objavljivanje spiska. „Ne znamo kakve će posledice imati objavljivanje spiska“, piše „Mirotvorec“. Novinarska praksa je tom portalu očigledno nepoznata. Reporteri zapadnih medija, kao što su britanski BBC, a koji imaju rusko ime ili prezime, tom portalu su se učinili „čudnim“. Inače, za medije u svetu uopšte nije neobično ako angažuju novinare koji dolaze iz regiona.

Reporteri bez granica oštro kritikuju objavljivanje privatnih podataka novinara

Reporteri bez granica: opasan postupak

Johan Bir iz organizacije Reporteri bez granica ukazuje da su predstavnici medija, koji se nalaze na spisku „samo radili svoj posao“. Akreditovanje u separatističkim područjima „nikako nije znak podrške“, izjavio je Bir za DW. On smatra da objavljivanje „nije samo užasavajuće, već i opasno“. „Veoma je opasno ako se nekom prebacuje da je pomagač terorista“, kaže Bir. Posledica bi mogla da bude da sve manji broj novinara odlazi u područja pod kontrolom separatista i da svet na taj način o njima ima manje informacija.

Novinari u zajedničkom saopštenju navode da je objavljivanje podataka dovelo do toga da je nekim reporterima već prećeno. Pozivi nekih ukrajinskih političara da se novinari sa spiska označe kao „neprijatelji Ukrajine“, takođe su kritikovani. To je u suprotnosti sa ukrajinskim Ustavom i Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Potpisnici saopštenja zahtevaju krivično gonjenje odgovornih i hitno uklanjanje podataka sa interneta. Bir iz organizacije Reporteri bez granica takođe od ukrajinskih vlasti zahteva da „odmah preduzmu akciju protiv internet-portala koji je objavio podatke“.

Beza podataka o separatistima za potrebe tajne službe

Portal „Mirotvorec“ pojavio se na internetu u decembru 2014. godine, skoro godinu dana nakon aneksije Krima i početka oružanih sukoba na istoku Ukrajine. U pozadini se krije ideja „separatističke baze podataka“ koja je pristupačna svima i koja bi trebalo da pomogne ukrajinskoj tajnoj službi i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Cilj je, kako se navodi na portalu, „razotkriti izdajnike, borce, dobrovoljce, teroriste i rusku vojsku“. To se radi tako što se objavljuju privatni profili osoba sa fotografijom, imenom, datumom rođenja, adresom, brojem telefona i elektronskom adresom.

Georgij Tuka, osnivač portala „Mirotvorec“

Smatra se da je osnivač projekta Georgij Tuka, poznatiji bivši pomagač ukrajinske armije. Tuka je između jula 2015. i aprila 2016. godine bio guverner područja Lugansk, odnosno onih delova koji su pod kontrolom Kijeva.

Druga poznata osoba koja stoji iza „Mirotvoreca“ je Anton Herašenko. On je poslanik u parlamentu vladajuće stranke „Narodni front“ bivšeg premijera Jacenjuka i savetnik ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova. Herašenko je objavljivanje spiska novinara reklamirao na svom profilu na Fejsbuku i pohvalio hakere.

Između kritike i razumevanja

„Mirotvorec“ je odavno sporan. Kritičari tom internet-portalu prebacuju da krši privatnost i indirektno pozivaju na linč. Portal je recimo objavio lične podatke proruskog pisca Olesa Busina koji je u aprilu prošle godine ubijen ispred njegove kuće u Kijevu. Opunomoćenica za ljudska prava u ukrajinskom parlamentu Valerija Lutkivska, pre godinu dana je apelovala na ukrajinske vlasti da zatvore „Mirotvorec“.

Međutim, posmatrači očekuju da taj portal neće biti zatvoren čak i ako sporni spisak novinara bude izbrisan. Za to se recimo zalaže Viktorija Siumar, bivša novinarka, zamenica predsednika poslaničkog kluba „Narodnog fronta“ i predsednica Komisije za slobodu medija. „Privatni podaci se moraju ukloniti sa interneta“, izjavila je Siumarova za DW. „Takvo objavljivanje je neprihvatljivo“. Ona istovremeno moli i za razumevanje i kaže: Ukrajina je zemlja u ratu i odnos sa separatistima veoma je osetljiva tema.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.