Šolc u Beloj kući 7. februara, sa Bajdenom o Ukrajini i kovidu

Izvor: VOA, 27.Jan.2022, 19:06

Šolc u Beloj kući 7. februara, sa Bajdenom o Ukrajini i kovidu

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se sa američkim predsednikom Džo Bajdenom 7. februara u Beloj Kući, a dvojica lidera razgovaraće o tenzijama između Rusije i Ukrajine, saopšteno je u četvrtak u Vašingtonu.  Bajden i Šolc će "razgovarati o zajedničkoj posvećenosti i aktuelnoj diplomatiji i naporima da se spreči dalja ruska agresija protiv Ukrajine", najavila je portpartolka Bele kuće Džen Psaki. "Takođe će razgovarati o značaju nastavka bliske saradnje kada je u pitanju niz zajedničkih izazova, uključujući okončanje pandemije Kovida 19, rešavanje pretnje klimatskih promena i promovisanje ekonomskog prosperiteta i međunarodne bezbednosti", navela je Psaki. Šolcov kabinet je potvrdio posetu, ali je odbio da iznese njene detalje. Rusija je rasporedila veliki broj vojnika blizu granice sa Ukrajinom, ali tvrdi da ne planira da izvrši invaziju na svog suseda. Sjedinjene Države nedeljama pokušavaju da sa evropskim partnerima postignu sporazum o paketu oštrih sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu, podseća agencija Rojters. Stejt department je saopštio u sredu da gasovod Severni tok 2, između Rusije i Nemačke, neće biti pušten u pogon u slučaju ruske invazije. Severni tok 2 bi trebalo da udvostruči protok gasa od Rusije direktno do Nemačke, a zaobilazi tradicionalni tranzit kroz Ukrajinu. Sjedinjene Države i pojedine članice Evropske unije protivile su se izgradnji gasovoda zato što, kako navode, povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije, u trenutku povećanih tenzija između Moskve i Zapada.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemački kancelar 7. februara sa Bidenom u Beloj kući

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2022

Nemački kancelar Olaf Scholz sastaće se sa američkim predsednikom Joe Bidenom 7. februara u Beloj Kući, a dvojica lidera razgovaraće o tenzijama između Rusije i Ukrajine, saopšteno je 27. januara u Vašingtonu. Biden i Scholz će "razgovarati o zajedničkoj posvećenosti i aktuelnoj diplomatiji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Bajden će večeras razgovarati s ukrajinskim predsednikom  

Izvor: Danas, 27.Jan.2022

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džofez Bajden razgovaraće večeras sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.