Dostupni linkovi

Nemački kancelar 7. februara sa Bidenom u Beloj kući


Nemački kancelar Olaf Scholz
Nemački kancelar Olaf Scholz

Nemački kancelar Olaf Scholz sastaće se sa američkim predsednikom Joe Bidenom 7. februara u Beloj Kući, a dvojica lidera razgovaraće o tenzijama između Rusije i Ukrajine, saopšteno je 27. januara u Vašingtonu.

Biden i Scholz će "razgovarati o zajedničkoj posvećenosti i aktuelnoj diplomatiji i naporima da se spreči dalja ruska agresija protiv Ukrajine", najavila je portpartolka Bele kuće Jen Psaki.

"Takođe će razgovarati o značaju nastavka bliske saradnje kada je u pitanju niz zajedničkih izazova, uključujući okončanje pandemije COVID-19, rešavanje pretnje klimatskih promena i promovisanje ekonomskog prosperiteta i međunarodne bezbednosti", navela je Psaki.

Scholzov kabinet je potvrdio posetu, ali nisu izneli njene detalje.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika, prema zapadnim obaveštajnim podacima, u blizini granice s Ukrajinom i održava niz vojnih vežbi na kopnu i na moru, što je izazvalo zabrinutost da se možda priprema za upad u zemlju nakon što je 2014. godine ilegalno pripojila Krim od Ukrajine.

Sjedinjene Države nedeljama pokušavaju da sa evropskim partnerima postignu sporazum o paketu oštrih sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu, podseća agencija Rojters.

Stejt department saopštio je 26. januara da gasovod "Severni tok 2", između Rusije i Nemačke, neće biti pušten u pogon u slučaju ruske invazije.

"Severni tok 2" bi trebalo da udvostruči protok gasa od Rusije direktno do Nemačke, a zaobilazi tradicionalni tranzit kroz Ukrajinu.

Sjedinjene Države i pojedine članice Evropske unije protive se izgradnji gasovoda zato što, kako navode, povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije, u trenutku povećanih tenzija između Moskve i Zapada.

XS
SM
MD
LG