Snage Krima zauzele ukrajinsku bazu u Sevastopolju

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snage Krima zauzele ukrajinsku bazu u Sevastopolju

Takozvane "Snage za samoodbranu Krima" su jutros upale u bazu Ratne mornarice Ukrajine u luci Sevastopolj, na obali Crnog mora, i na njoj istakle zastave Rusije.

Fotograf agencije Asošiejted pres prisustvovao je upadu nekoliko stotina pripadnika proruskih snaga u komandu ukrajinske baze i isticanju zastave Rusije. Pošto su ukrajinski vojnici stražarili kraj zgrade, čini se da su krimske "Snage za samoodobranu" koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nisu bile naoružane, čekale odluku ukrajinske vojske da li će ih pustitu u bazu.

Itar-tas je preneo da su učesnici demonstracija ispred zgrade ukrajinske mornarice probili ogradu, ušli na teritoriju ovog vojnog objekta i istakli ruske zastave. Demonstranti trenutno razgovaraju sa ukrajinskim mornaričkim zvaničnicima, a kako se navodi, ruska vojska nije umešana u incident.

Ukrajinske snage neće se povući sa Krima iako je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao sporazum kojim Krim postaje deo Rusije, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Ihor Tenjuk. Na pitanje novinara da li će Kijev povući snage sa poluostrva, on je rekao da neće.

Rusija je juče potpisala sporazum o prisajedinjenju Krima, teritorije koja je u nedelju na referendumu odlučila da se otcepi od Ukrajine i pripoji Rusiji. Ukrajina i Zapad smatraju glasanje nelegalnim. SAD i Evropska unija su zbog referenduma u ponedeljak uvele sankcije protiv pojedinih zvaničnika Rusije i Krima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zauzeta baza ukrajinske komande

Izvor: Studio B, 19.Mar.2014

Krimske lokalne snage su zauzele ukrajinsku mornaričku komandu u Sevastopolju,bez otpora mornara koji su bili u zgradi, javila je agencija AP. ..Fotograf agencije Asošiejted pres prisustvovao je upadu nekoliko stotina pripadnika proruskih snaga u komandu ukrajinske baze i isticanju zastave Rusije...Pošto...

Nastavak na Studio B...

Proruski aktivisti zarobili komandanta ukrajinske mornarice

Izvor: Press, 19.Mar.2014

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Vladislav Seleznjev naveo je, u međuvremenu, preko Fejsbuka da su proruske snage zauzele ulaz u ukrajinsku pomorsku bazu u Novojezerskom, na zapadu Krima, preneo je AFP... Proruske snage su, prema njegovim rečima, traktorom probile kapiju, a njihovo napredovanje...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.