Služba bezbednosti Ukrajine pozvala na „saslušanje“ ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2021, 13:08

Služba bezbednosti Ukrajine pozvala na „saslušanje“ ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua

Služba bezbednosti Ukrajine pozvala je na "saslušanje" šefa Ministarstva odbrane Rusije Sergeja Šojgua radi "sprovođenja istražnih radnji", navodi se u dokumentu, koji je objavilo ukrajinsko izdanje „Glavkom“, a prenose RIA Novosti. Poziv je potpisao viši istražitelj Glavne uprave SBU u Donjeckoj i Luganskoj oblasti Taras Butenko. U skladu s tim, ruski ministar "mora da se pojavi" u Mariupolju 20. jula. U Ukrajini se Šojgu tereti za „stvaranje paravojnih oružanih formacija“. Ovo nije prvi put da ukrajinske snage bezbednosti pokušavaju da sprovedu istražne radnje prema Rusima. U avgustu 2016. godine Jurij Lucenko, koji je tada bio generalni tužilac Ukrajine, objavio je nameru da "uhapsi" Šojgua i 17 visokih zvaničnika Rusa. Tada su optuženi za „zločine protiv ukrajinske nacionalne bezbednosti“. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je 2014. godine je takođe na saslušanje pozvalo lidera Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimira Žirinovskog, predsednika Centralnog komiteta Komunističke partije Ruske Federacije Genadija Zjuganova i šefa Pravedne Rusije Sergeja Mironova. 2017. poziv je upućen i zamenicima ministara odbrane Nikolaju Pankovu i Dmitriju Bulgakovu, kao i zameniku komandanta mornarice Aleksandru Fedotenkovu. U februaru ove godine SBU je podigao optužnicu protiv zamenika ministra odbrane general-pukovnika Andreja Kartapolova. U svim tim slučajevima ukrajinske strukture su objavile svoju nameru da "uhapse" Ruse. Kijevske vlasti su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje i zvanično je nazivaju „zemljom agresorom“. Moskva je više puta demantovala ove optužbe, ističući da nije umešana u događaje u Donbasu, da ne učestvuje u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da susedna država prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina jasna: "Imate rok do 20. jula"; odgovor iz Rusije: "Komično. Živite u paralelnoj stvarnosti"

Izvor: B92, 18.Jul.2021

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) dala je ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu rok do 20. jula...On bi do tad trebalo da se javi u glavnu upravu te službe za Donjecku i Lugansku oblast u Mariupolju radi daljeg procesuiranja, preneo je "Sputnjik"...Kako prenosi ukrajinski list "Glavkom", ruskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.