Slovačka: Zaplenjeno 1.500 tona ukrajinskog žita kontaminiranog pesticidima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 11:45

Slovačka: Zaplenjeno 1.500 tona ukrajinskog žita kontaminiranog pesticidima

Slovačke vlasti zaplenile su 1.500 tona ukrajinskog žita sa visokim nivoom zabranjenih pesticida, a ministarstvo poljoprivrede donelo je propis kojim se zabranjuje njegova prerada i uključivanje u lanac ljudske ishrane i stočne hrane.

Kako javlja agencija TASR, kontaminirano ukrajinsko žito otkrila je Državna uprava za veterinu i hranu (SVPS), u mlinu u Kolarovu, u oblasti Nitra.

U kontrolnom uzorku potvrđeno je prisustvo pesticida hlor-pirifos koji je zabranjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Evropskoj uniji jer negativno utiče na zdravlje ljudi.

U ovoj situaciji, ministarstvo ne preporučuje uvoz bilo kakvog ukrajinskog žita ili proizvoda iz njega, dodaje TASR.

Ministarstvo je u četvrtak saopštilo da će obezbediti uzimanje uzoraka od sveg ukrajinskog žita i brašna koji se već nalaze u Slovačkoj.

Istovremeno, SVPS će putem evropskog Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, obavestiti sve zemlje članice EU o žitu koja ne ispunjava zdravstvene uslove.

Ministar poljoprivrede Samuel Vlčan je naknadno izdao zabranu prerade i stavljanja na tržište i već uskladištenog ukrajinskog žita i brašna od njega.

"Ministar Vlčan će o situaciji obavestiti ambasadora Ukrajine u Slovačkoj, Miroslava Kastrana, kao i ministre poljoprivrede zemalja V4 (Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke), Rumunije i Bugarske, na sastanku posvećenom zaštiti tržišta od uvoz jeftine robe iz Ukrajine, koji će biti održan u petak (14. aprila)", saopštilo je ministarstvo.

Vlčan je, na televiziji JOJ24, potvrdio da je reč o supstanci hlor-pirifos koja je zabranjena u Evropskoj uniji.

"Još u julu prošle godine naredio sam pojačane provere uvoznog ukrajinskog žita. I pre nego što smo počeli da pečatiramo sve tranzitne kamione sa ukrajinskim žitom (4. aprila 2023.), presretnut je relativno veliki uzorak ukrajinskog žita, gde su tri nezavisne akreditovane laboratorije potvrdile povećanu pojavu ostataka pesticida. Do kraja ove nedelje imaćemo rezultate da li mogu uticati na zdravlje ljudi zbog svoje koncentracije", precizirao je on.

Prema njegovim rečima, zbog opreza i preventivnog pristupa, kompletno žito u mlinu u Kolarovu, svih 1.500 tona, ne može se koristiti.

Ukrajinsko žito našlo se u centru pažnje medija nakon što je EU prošle godine dozvolila bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, da bi toj zemlji, nakon ruske invazije, pomogla ga izveze u Afriku i na Bliski istok.

Veliki deo jeftinog ukrajinskog žita završio je, međutim, u zemljama EU, što je pokrenulo proteste poljoprivrednika, jer je oborilo cenu domaćeg žita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.