Skrivena Bajdenova poruka Srbiji; Nadrljali smo?

Izvor: B92, 22.Jan.2024, 09:41

Skrivena Bajdenova poruka Srbiji; Nadrljali smo?

"Ako Rusija pobedi Ukrajinu, šta mislite šta će se dogoditi u balkanskim zemljama", upitao je američki predsednik Džozef Bajden.

Time je otkrio još jedan razlog zbog čega Zapad ne odustaje od pomoći Kijevu.

Analitičari ocenjuju za "Blic" da izjavu Džozefa Bajdena treba ozbiljno shvatiti i da Zapad ne želi da Balkan ostane "enklava pod ruskim i kineskim uticajem".

"Ako odemo, a Rusija izdrži njihov napad i pobedi Ukrajinu, šta mislite da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogoditi u balkanskim zemljama? Šta mislite da će se dogoditi od Poljske do Mađarske", upitao je Bajden i upozorio da bi takva situacija "promenila dinamiku".

Srećko Đukić, bivši diplomata, kaže za "Blic" da izjava Bajdena zaslužuje duboku i svestranu analizu.

"Sigurno ne može da veseli činjenica da Zapadni Balkan dolazi u fokus međunarodne pažnje i da se o tome uveliko govori ne samo u Americi nego u celom svetu, Rusiji, NATO-u, Ukrajini, o tome je pričao i Volodimir Zelenski. To je dokaz da se Zapadni Balkan nalazi u složenom geografskom i političkom položaju", navodi Đukić.

Kako kaže, Bajdenovo upozorenje je sad možda eksplicitnije od svega što je do sada rečeno, kao i da Bajdenova izjava nije tek tako rečena.

"Bajden je izgovorio to na konferenciji, znao je šta će reći i poslao je jasnu poruku Zapadnom Balkanu. Ako postavimo pitanje ko je na Zapadnom Balkanu u EU videćemo da nije niko. Ako se zapitamo ko je na Zapadnom Balkanu u NATO-u to su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija. Suštinski je i Kosovo u NATO-u jer ta alijansa garantuje bezbednost na toj teritoriji. Faktički ostaju samo BiH i Srbija", dodaje Đukić.

On takođe ne očekuje da se skoro završi rat u Ukrajini, dodajući da mu se čini da se rat vodi do isrpljivanja. "Ko duže izdrži ljudski, materijalno, oružano, finansijski. Hladni rat imali smo 45 godina, a ovaj vreli rat traje dve godine pa ćemo videti koliko će da traje i ko će na kraju izdržati", zaključuje Đukić.

I Zoran Milivojević, diplomata, smatra da američki predsednik ništa slučajno ne izjavljuje.

"Na Balkanu se vrte američki geostrateški interesi i ciljevi jer se Balkan nalazi u središtu prostora transatlantske zajednice i okružen je NATO alijansom, ali i pod uticajem Rusije i Kine. Zbog toga Zapad želi da se što pre zaokruži balkanska priča i to još za vreme ove administracije i pre završetka rata u Ukrajini. To nije ništa novo tako se Zapad ponašao i cele prošle godine", analizira Milivojević.

"Ako Rusija pobedi to znači da Balkan ostaje enklava okružena NATO alijansom i pod uticajem Rusije i Kine. Tu, pre svega mislim, na Srbiju koja ima 50 odsto uticaja na region odnosno na BiH, Crnu Goru, Kosovo pa i Severnu Makedoniju. Zato se u suštini može reći da je Bajden izneo stav prema Srbiji", ocenjuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.