Situacija u Ukrajini iz minuta u minut: Završena treća runda pregovora Rusije i Ukrajine, pregovori nisu ispunili ruska očekivanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2022, 07:19

Situacija u Ukrajini iz minuta u minut: Završena treća runda pregovora Rusije i Ukrajine, pregovori nisu ispunili ruska očekivanja

Treća runda pregovora delegacija Rusije i Ukrajine završena je večeras u Brestskoj oblasti u Belorusiji, saopštila je ruska ambasada u Minsku.

"Treća runda rusko-ukrajinskih pregovora u Belorusiji je završena", navela je ambasada na svom Telegram kanalu.

Razgovori su trajali skoro tri sata.

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Volodimira Zelenskog i član ukrajinske delegacije Mihail Podoljak je posle pregovora izjavio da postoji mali napredak u poboljšanju logistike humanitarnih koridora u Ukrajini, preneo je Sputnjik.

Treća runda razgovora je završena. Postoji određeni pozitivan napredak u poboljšanju logistike humanitarnih koridora, a nastavljene su intenzivne konsultacije o glavnom političkom bloku pitanja, uključujući prekid vatre i bezbednosne garancije, napisao je Podoljak na Tviteru.

Šef ruske delegacije: Pregovori nisu ispunili naša očekivanja

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije će biti nastavljeni, iako ruska očekivanja nisu ispunjena, izjavio je večeras šef ruske delegacije na pregovorima Vladimir Medinski.

Ukrajinska i ruska strana održale su treću rundu pregovora u Belorusiji, u Brestskoj oblasti.

"Naša očekivanja od razgovora nisu materijalizovana, ali se nadamo da ćemo sledeći put moći da napravimo značajni napredak. Razgovori će biti nastavljeni", rekao je šef ruske delegacije, preneo je TASS.

Slucki: Pregovori Rusije i Ukrajine se uskoro nastavljaju

Pregovori između Rusije i Ukrajine će uskoro biti nastavljeni, izjavio je danas šef komiteta Dume za međunarodne poslove i član ruske delegacije Leonid Slucki posle večeras okončane treće runde pregovora sa Ukrajinom u Brestskoj oblasti u Belorusiji.

On je, međutim, dodao da "Moskva ne laska sebi iluzijama da će sledeći put biti rezultata", prenosi agencija RIA Novosti.

"Pregovori će se zaista brzo nastaviti. Nemojmo gajiti iluzije da će do konačnog rezultata doći na sledećem koraku. Biće to prilično naporan i dosledan rad", proučio je Slucki.

Napomenuo je da „konsultacije neće biti lake".

"Ne nadamo se da će naše kolege odmah zauzeti stav blizak našem i da će zatim potpuno ispuniti dogovor", rekao je Slucki.

Međutim, ni dogovor iz prethodne runde pregovora nije ostvaren - u nedelju je obustavljena evakuacija iz Marijupolja. Borbe u Ukrajini se nastavljaju, broj izbeglica raste, a sve je više sankcija koje se nameću Rusiji i Belorusiji.

Tokom druge runde pregovora Kijeva i Moskve bilo je dogovoreno da se omoguće humanitarni koridori, kako bi civili mogli da se evakuišu. Međutim, juče je po drugi put propalo uspostavljanjeg takvog koridora iz Marijupolja.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava objavila je da su do 5. marta preminula najmanje 364 civila, dok ih je još 759 ranjeno.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je Rusija uništila skoro sve ukrajinske borbene avione, dok je Vladimir Putin rekao svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da bi Moskva zaustavila svoju vojnu operaciju kada bi Kijev položio oružje i ispunio ruske zahteve.

22.42 - Putin: U Ukrajini će učestvovati samo profesionalna vojska

U specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini učestvovaće samo profesionalni vojnici, neće učestvovati regruti, niti će biti pozivani vojnici iz rezervnog sastava, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

22.27 - LNR tvrdi da je oslobođena skoro cela njena teritorija

Ministarstvo spoljnih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) objavilo je da je od ukrajinskih trupa “oslobođena skoro cele teritorije republike”.

22.24 - Zelenski odlikovan najvišim državnim priznanjem Češke

Predsednik Ukrajine Voloimir Zelenski odlikovan je najvišim državnim priznanjem Češke, Ordenom belog lava, saopštio je danas češki predsednik Miloš Zeman tokom svečane ceremonije u Praškom hradu, zamku u Pragu.

21.48 - Želimo pregovore Zelenski-Putin jer je Putin glavni, razgovor sa Lavrovom 10. marta

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je danas da Kijev želi direktne pregovore predsednika Volodimira Zelenskog sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, jer zna da je Putin čovek koji "vuče konce" u Moskvi.

21.43 - Novak: Imamo dokaze o pripremi provokacija na gasovod Ukrajine

Rusija ima informacije o pripremama za provokacije usmerene na ukrajinski gasovodni sistem, izjavio je danas zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak i dodao da je Rusija učinila sve što je u njenoj moći kako bi te napade sprečila.

19.45 - Kijev demantuje Moskvu: Nemamo biološko oružje

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nazvalo je danas navode Ruske Federacije o stvaranju biološkog oružja u Ukrajini dezinformacijom i provokacijom.

18.58 - Bugarski političar proteran iz Ukrajine

Ukrajinske snage bezbednosti ispratile su iz zemlje lidera bugarske partije Renesansa Kostadina Kostadinova, koji tvrdi da mu je rečeno da je srećan što nije streljan kao ruski špijun, javlja Bugarski nacionalni radio (BNR).

18.39 - OEBS završio evakuaciju svog osoblja iz Ukrajine

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) završila je evakuaciju svog međunarodnog osoblja iz Ukrajine, izjavila je generalna sekretarka Helga Šmid na sastanku 57 zemalja učesnica koji je danas održan.

17.50 - Šerman: Biće sve teže slati oružje Ukrajini

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman izjavila je danas da će možda biti sve teže transportovati oružje u Ukrajinu narednih dana.

17.41 - Moskva: Nacionalisti u Marijupolju otvaraju vatru na civile

Nacionalisti u Marijupolju otvaraju vatru na civile koji pokušavaju da napuste svoje domove, rekao je danas novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

16.45 - Sednica Savet bezbednosti UN zbog pogoršanju humanitarne situacije u Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu na kojoj će se razgovarati o pogoršanju humanitarne situacije u Ukrajini, saznaje Rojters iz diplomatskih izvora.

16.15 - Ukrajina eksperimentisala sa kugom, antraksom, bakterijama...

Biološke laboratorije u Lavovu su eksperimentisale sa patogenima kuge, antraksa i bruceloze, dok su laboratorije u Harkovu i Poltavi eksperimentisale sa difterijom, salmonelom i dizenterijom, izjavio je danas šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov.

16.00 - Blinken pokašava da umiri baltičke saveznike

Američki državni sekretar Entoni Blinken pokušao je danas da umiri baltičke saveznike tokom posete regionu, gde je čuo da postoji zabrinutost da bi, kako navodi Rojters, ruski predsednik Vladimir Putin mogao da ode dalje od napada na Ukrajinu u prekrajanju granica Evrope.

15.45 - EU očekuje pet miliona izbeglica iz Ukrajine

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je da će više od 18 miliona ljudi biti pogođeno ratnim dejstvima u Ukrajini, a da će njih pet miliona izbeći u Evropu.

15.30 - Ruski tenkovski napad na aerodrom u Nikolajevu

Ruske tenkovske jedinice otvorile su danas vatru na glavni aerodrom u regionu Nikolajev na jugu Ukrajine, nakon što su ukrajinske snage juče uspele da uspostave kontrolu nad aerodromom, potvrdio je guverner Vitalij Kim u onlajn objavi koju je preneo Rojters.

14.50 - Počela treća runda pregovora Rusije i Ukrajine

Treća runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije počela je danas u Belorusiji, javlja Rojters pozivajući se na Interfaks.

15.10 - Moskva: Slanje oružja Ukrajini vodi u globalni kolaps

Slanje stranog oružja u Ukrajinu će dovesti do "globalnog kolapsa", saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Interfaks.

14.45 - Ukrajinske snage preuzele kontrolu nad gradom Čugujev

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič izjavio je danas da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad gradom Čugujev, koji se nalazi na severoistoku Ukrajine.

14.40 - U Nemačkoj već oko 50.000 ukrajinskih izbeglica

U Nemačkoj se nalazi trenutno više od 50.000 izbeglica iz Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da su među njima pretežno žene i deca, te da su prihvaćeni na železničkim stanicama.

14.30 - Mizincev: Kijev sabotira otvaranje humanitarnih koridora

Do 13 časova po moskovskom vremenu ukrajinska strana nije ispunila ni jedan od uslova za otvaranje humanitarnih koridora, izjavio je danas načelnik Centra za nadzor nacionalne odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

14.20 - Više od 900 naselja u Ukrajini bez struje, grejanja, vode

Više od 900 naseljenih mesta u Ukrajini ostalo je bez struje, vode i grejanja tokom napada ruskih snaga, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

14.10 - Ukrajinske snage pogodile rusko plovilo u Crnom moru

Ukrajinska mornarica saopštila je danas da su ukrajinske pomorske snage koje brane Odešku oblast pogodile rusko plovilo u Crnom moru.

14.02 - Džonson: Darežljivi smo ali nema ulaska bez provere

Premijer Velike Britanije Boris Džonson odbacio je mogućnost da London olakša vizni režim ukrajinskim izbeglicama, rekavši da je Britanija darežljiva zemlja, ali da mora da proverava ko sve ulazi.

13.59 - Putin: Ukrajinski nacionalisti i dalje drže civile

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ukrajinski nacionalisti nastavljaju da sprečavaju povlačenje civila iz opasnih zona, saopštila je danas pres služba Kremlja, nakon razgovora Putina i premijera Indije Narendre Modija.

"Vladimir Putin je informisao premijera Indije da, uzimajući u obzir pogoršanje humanitarne situacije, ruske oružane snage su proglasile danas zatišje i otvaranje humanitarnih koridora", navodi se u saopštenju koji je preneo TASS.

13.54 - Orban potpisao: Oružje NATO članicama može preko Mađarske

Prema ukazu koji je danas potpisao mađarski premijer Viktor Orban, ta zemlja će dozvoliti da NATO trupe budu raspoređene u zapadnoj Mađarskoj i da isporuke oružja ka drugim članicama Alijanse idu preko njene teritorije.

13.44 - Peskov otkrio šta tačno Moskva traži od Kijeva

Rusija zahteva da Ukrajina obustavi vojne akcije, promeni svoj ustav, očuva neutralnost, prizna Krim kao deo Rusije i prizna nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike, izjavio je danas za Rojters portparol Kremlja Dmitri Peskov.

13.16 - Ukrajina tvrdi da je granatirana crnomorska luka Olvija

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo je danas da je meta vojnog napada bio deo crnomorske luke Olvija, koja je data u koncesiju katarskom lučkom operateru KTerminals.

13.07 - Podoljak: Pregovori će početi u 15:00 časova

Uoči početka treće runde pregovora ruske i ukrajinske delegacije, stižu različite informacije o samom početku razgovora.

Predstavnik iz ukrajinske delegacije Mihail Podoljak na Tviteru je naveo da će treća runda pregovora početi u 15:00 časova po srednje evropskom vremenu, prenosi agencija Rojters.

12.13 - Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja

Vlada Ruske Federacija odobrila je danas listu stranih država i teritorija koje, kako se navodi, čine neprijateljske akcije protiv Rusije, njenih kompanija i građana.

12.08 - Zelenski ponovo traži borbene avione i bojkot ruske robe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas ponovo od međunarodne zajednice da isporuči Ukrajini vojne avione i da bojkotuje rusku naftu, naftne proizvode i drugu robu.

10.36 - Ruska vojska potvrdila uništenje 14 ukrajinskih letelica

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je tri ukrajinska borbena lovačka aviona tipa SU-27 kod Poltave, jurišni avion tipa SU-25 u Gostomelu, dva helikoptera MI-24 u rejonu Makarova i osam bespilotnih letelica.

9.56 - Ukrajina: Ruski predlog o evakuacijama "nemoralan"

Ukrajina je danas potvrdila da pregovara sa Rusijom o uspostavljanju humanitarnih koridora ali je saopštila da oni verovatno neće biti uspostavljeni dok ruske snage pokušavaju da napreduju.

09.32 - OEBS završava povlačenje svojih posmatrača iz Ukrajine

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) privodi kraju povlačenje svojih posmatrača iz Ukrajine.

9.21 - Kina: Naše prijateljstvo sa Rusijom "čvrsto kao stena"

Prijateljstvo Kine i Rusije je "čvrsto kao stena", a perspektive za saradnju su veoma široke, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

08.51 - U Poljsku do sad izbeglo 1,06 miliona Ukrajinaca

Ukupno 1,067 miliona Ukrajinaca izbeglo je u Poljsku posle ruske invazije 24. februara, saopštila je danas poljska granična policija.

08.32 - Američki general posmatrao isporuku oružja Ukrajini

Načelnik Generalštaba vojske SAD Mark Mili posetio je jedan aerodrom na granici sa Ukrajinom koji je postao čvorište za snabdevanje te zemlje oružjem, javlja CNN pozivajući se na jednog visokog zvaničnika američkog ministarstva odbrane.

07.00 - Od 10 sati prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora

Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije od 10:00 časova objavljuju prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Marijupolja, Harkova i Suma, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

06.54 - Granatirano skladište nafte u Lugansku

Ukrajinske snage bezbednosti izvele su raketni napad na jedno skladište nafte u Lugansku, izjavio je Rodion Mirošnik, predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike.

06.35 - Zelenski formirao delegaciju za saslušanja u MSP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o formiranju delegacije Ukrajine koja će učestvovati na usmenim saslušanjima Međunarodnog suda pravde u Hagu (MSP) po optužbama Ukrajine protiv Rusije, u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, javlja Interfaks Ukrajina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.