Situacija se zaoštrava: Sveštenik širi propagandu?

Izvor: B92, 09.Dec.2022, 19:06

Situacija se "zaoštrava": Sveštenik širi propagandu?

Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da visoki sveštenik proruskog ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve na društvenim mrežama širi rusku propagandu.

Oni dodaju i da podrstiče mržnju prema Ukrajincima.

SBU navodi da je arhiepiskop u zapadnoj Ukrajini na društvenim mrežama delio objave koje "ponižavaju nacionalnu čast i dostojanstvo Ukrajinaca“ i „doprinesu raspirivanju verskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neprijateljstva i mržnje".

Arhiepiskop, koji nije imenovan, optužen je da je koristio anonimni Fejsbuk profil da „širi narativ ruskih propagandista“.

Saopštenje SBU usledilo je posle niza racija na imanjima koju koristi Ukrajinska pravoslavna crkva, uključujući 1.000 godina star manastirski kompleks u Kijevu. Oni navode da je to deo operacija "usmerenih na osujećivanje subverzivne delatnosti ruskih specijalnih službi".

Portparol crkve rekao je prošle nedelje da je crkva uvek delovala u skladu sa ukrajinskim zakonima i da država nema pravni osnov da vrši pritisak na svoje pripadnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.