Sinod Vaseljenske patrijaršije pripremio nacrt povelje o uspostavljanju nezavisne crkve u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinod Vaseljenske patrijaršije pripremio nacrt povelje o uspostavljanju nezavisne crkve u Ukrajini

Sinod Vaseljenske patrijaršije pripremio je u okviru davanja autokefalnosti ukrajinskoj crkvi nacrt povelje o uspostavljanju nezavisne crkve u Ukrajini, navodi se u odluci Sinoda.
„Sveti sinod spremio je nacrt povelje o uspostavljanju ukrajinske crkve“, piše u saopštenju koje je objavila Vaseljenska patrijaršija. U dokumentu se ne navodi datum održavanja tzv. sabora ujedinjenja. Ranije se pominjalo da će on biti održan u decembru. Vlasti u Kijevu i nekanonska crkvena struktura u Ukrajini očekuju da će do kraja godine od Carigrada dobiti tomos o autokefalnosti, ali tomos može da dobije samo poglavar „ujedinjene“ crkve, koji bi trebalo da bude izabran na „saboru ujedinjenja“ pravoslavnih crkava u Ukrajini, čiji datum još nije određen. Pritom, kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva je izjavila da ne namerava da učestvuje na tom događaju. Usled odluke Carigradske patrijaršije da započne proces priznavanja autokefalnosti nekanonske ukrajinske crkve, Sinod Ruske pravoslavne crkve je objavio 15. oktobra da prekida euharističko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom. Sinod RPC je tu odluku nazvao kanonski ništavnom i ocenio da je odluka Carigrada o poništavanju akta iz 1686. godine, kojim je Kijevska mitropolija predata u nadležnost Moskovskoj patrijaršiji — politička. Mitropolit volokolamski Ilarion izjavio je da je Carigrad izgubio pravo da se naziva koordinacionim centrom pravoslavlja. Pri tome se Ruska pravoslavna crkva nada da će Carigrad promeniti odluku o davanju autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi, a pre toga će biti u raskolu. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.