Severna Koreja raketne motore kupila od Ukrajine

Izvor: B92, 14.Avg.2017, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Severna Koreja raketne motore kupila od Ukrajine"

Njujork -- Severna Koreja postigla je uspeh u testiranju interkontinentalnih balističkih raketa zahvaljujući kupovini vojne tehnologije bivšeg SSSR na crnom tržištu.

Oružje je najverovatnije iz jedne ukrajinske fabrike, navodi se u objavljenoj analizi Međunarodnog instituta za strateške studije i poverljivim procenama obaveštajnih agencija SAD.

Severna Koreja nabavila je na crnom tržištu moćne raketne motore, što joj je omogućilo da posle brojnih neuspešnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raketnih proba izvede u julu i dve uspešne probe interkontinentalnih balističkih raketa, koje mogu da dosegnu kopno SAD, zaljučak je istraživanja Majkla Elemana iz Međunarodnog instituta za strateške studije, navodi Njujork tajms.

Stručnjaci koji su proučavali fotografije lidera Severne Koreje Kim Džong Una kako pregleda nove raketne motore zaključili su da oni potiču iz nekadašnje sovjetske raketne flote. Ti motori bili su toliko snažni da je jedna raketa mogla da ponese 10 termonuklearnih bojevih glava između kontinenata.

Američki stručnjaci veruju da ti raketni motori RD-250 potiču iz fabrike raketa Južmaš u ukrajisnkom gradu Dnjepru, koja je tokom Hladnog rata proizvodila najsmrtonosnije rakete u sovjetskom arsenalu, i ostala jedan od glavnih ruskih snabdevača raketama i posle odvajanja Ukrajine.

Elemanova analiza potvrdila je ono što obaveštajni zvaničnici govore među sobom već neko vreme - da su nove severnokorejske rakete zasnovane na toliko kompleksnoj tehnologiji da Severna Koreja nije mogla da ostvari veliki napredak za tako kratko vreme, osim ako nije bila u mogućnosti da kupi dizajn, hardver i ekspertizu na crnom tržištu.

Američki stručnjaci navode i da ne postoji dokaz da je ukrajinska vlada imala bilo kakva saznanja ili kontrolu nad dešavanjima u kompleksu Južmaš. Kako su raketni motori RD-250 stigli u Severnu Koreju još je misterija, navodi Njujork tajms.

Prvi nagoveštaj da su motori iz ukrajinske fabrike dospeli u ruke Severne Koreje stigao je u septembru, kada je Kim Džong Un nadgledao probu novog raketnog motora.

Nemački analitičar Norbert Brige tada je otkrio da taj motor ima velike sličnosti s modelom RD-250 iz fabrike Južmaš.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.