Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2022, 08:46

Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Zahtev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vreme, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, prenosi Juronjuz (Euronews).

"Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku 'na terenu', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme", rekao je Saliven novinarima u Beloj kući, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je TASS.

Ukrajina je u petak zvanično podnela zahtev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

"Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj ", rekao je američki predsednik Bajden u izjavi u petak u Vašingtonu, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

Ako bi zahtev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO savezu bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba, napominje Evronjuz.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da, iako podržava pravo Ukrajine da pristupi Severnoatlanskom savezu, svih 30 članica treba da postigne konsenzus o tome.

Ranije je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je Ukrajina, kao odgovor na rusku aneksiju dela njene teritorije podnela formalni zahtev za ubrzani prijem u NATO.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saliven:Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Okt.2022

VAŠINGTON - Zahtjev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vrijeme, izjavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven, prenosi Juronjuz (Euronews).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.