Izvor: RTS, 27.Maj.2022, 20:14

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve proglasio punu nezavisnost

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) je izrazio neslaganje sa stavom patrijarha ruskog i cele Rusije Kirila u vezi sa sukobom u Ukrajini i usvojio izmene u ustavu UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost, prenosi "Interfaks".
Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, usvojio je odgovarajuće dopune i izmene ustava o upravljanju UPC, koje znače njenu potpunu samostalnost i nezavisnost, navedeno je saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objavljenom na sajtu Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi agencija.

Savet je se obratio i ruskim vlastima sa zahtevom za nastavak pregovaračkog procesa.
Učesnici Sabora su izrazili nadu da će "problem raskola u ukrajinskom pravoslavlju biti prevaziđen" i ocenili da je prvi uslov okončanje zauzimanja crkava i prinudno prenošenje parohija UPC u nekanonsku Pravoslavnu Crkvu Ukrajine (PCU).
Sabor UPC skreće i pažnju na "stvarnu zavisnost PCU od Carigradske patrijaršije" i na činjenicu da je kanonski status UPC "znatno inferiorniji" u odnosu na slobode i mogućnosti u sprovođenju crkvene delatnosti, koje su predviđene poveljom UPC.
Pravoslavna crkva Ukrajine je delimično priznata pravoslavna crkva čiju je autokefalnost Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu odobrila u januaru 2019. godine.
Trenutno autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine priznaju Vaseljenska patrijaršija Carigrada, Aleksandrijska patrijaršija, Kiparska crkva i Grčka crkva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve usvojio: Potpuna nezavisnost

Izvor: B92, 27.Maj.2022

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) danas je izrazio neslaganje sa stavom patrijarha ruskog i cele Rusije Kirila u vezi sa sukobom u Ukrajini ...Usvojio je i izmene u ustavu UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost, prenosi Interfaks...Sabor je usvojio odgovarajuće dopune i izmene ustava o upravljanju...

Nastavak na B92...

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve proglasio potpunu nezavisnost: Ne slažemo se sa stavom patrijarha Kirila

Izvor: Danas, 27.Maj.2022

Sabor UPC se ne slaže sa stavom patrijarha Kirila o ratu u Ukrajini i odlučuje potpuno nezavisno, piše Interfaks Ukrajina.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.