ŠTA?! Mađarska šokirana odlukom Alijanse: Orban odbrusio Stoltenbergu o ulasku Ukrajine u NATO

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2023, 18:29

"ŠTA?!" Mađarska šokirana odlukom Alijanse: Orban odbrusio Stoltenbergu o ulasku Ukrajine u NATO

Šef alijanse Jens Stoltenberg je rekao da je mesto Ukrajine u NATO savezu.

Mesto Ukrajine je u NATO-u, izjavio je šef alijanse Jens Stoltenberg u četvrtak u Kijevu tokom svoje prve posete zemlji otkako je Rusija započela svoju invaziju. Iznenadno putovanje, koje dolazi više od godinu dana nakon početka rata, veoma je osetljivo i dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u vreme kada ukrajinski zvaničnici guraju da što pre uđu u zapadni vojni savez.

Govoreći u Kijevu zajedno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Stoltenberg je rekao da zemlja pripada evroatlantskoj porodici. "Mesto Ukrajine je u NATO-u", rekao je generalni sekretar, "i vremenom će vam naša podrška pomoći da to učinite mogućim". Ukrajinska vlada je zvanično zatražila "ubrzano pristupanje“ za ulazak u NATO u septembru prošle godine. Ali dok je NATO 2008. obećao da će Ukrajina na kraju postati članica, većina saveznika - uključujući SAD - bila je oprezna u stvaranju konkretnog puta ka alijansi za Kijev dok rat besni.

Ovo pitanje je podstaklo frustraciju i nesuglasice unutar alijanse, na ovu vest je kratko reagovao i premijer Mađarske Viktor Orban: "Šta?!"

What?! https://t.co/j3mJojHHOl

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) April 21, 2023

Mađarska, koja je takođe članica Alijanse, u više navrata saopštavala je da je protiv ideje da Ukrajina postane deo tog vojnog bloka. Odnosi Budimpešte i Kijeva su napeti. Mađarska je godinama blokirala sednice NATO-a na visokom nivou sa ukrajinskim zvaničnicima, navodno zbog zabrinutosti za prava govornika mađarskog u zapadnoj Ukrajini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.