ČUDO KOJE RAZARA SVE Srbija ide u korak sa svetom, zbog ovog drona će naše nebo biti SIGURNO - Upoznajte Stršljena (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2023, 09:43

ČUDO KOJE RAZARA SVE Srbija ide u korak sa svetom, zbog ovog drona će naše nebo biti SIGURNO - Upoznajte "Stršljena" (FOTO/VIDEO)

Država Srbija nikada nije više ulagala u naoružanje. Prateći trendove modernog ratovanja na Kavkazu i u Ukrajini krenulo se sa razvojem bespilotnih letelica

Nove metode ratovanja na istoku Evrope i rekordna ulaganja države u svoju namensku industriju, dovele su do toga da Vojska Srbije u svom naoružanju poseduje deset tipova besposadnih platformi, uključujući i borbene bespilotne letelice.

Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nikada nijе imala vеća ulaganja u vojsku, a prema poslednjim objavljenim podacima, naša vojska jе nеuporеdivo snažnija nеgo što jе bila.

Naime, desetogodišnja vlast Srpske napredne stranke (SNS) i dalekovida i vizionarska politika predsednika Aleksandra Vučića stvorila je ekonomske uslove da Srbija može sebi da priušti osetna ulaganja u materijalne, ljudske i infrastrukturne kapacitete svoje vojske.

O uspesima srpske vojske svedoče i podaci specijalizovanog portala Global Firepower (GFP), od 145 rangiranih država u svetu, Srbija zauzima 58. mesto po vojnoj snazi, što je čini najjačom vojnom silom od zemalja bivše Jugoslavije. Srbija je četvrta vojna sila na Balkanu i osamnaesta u Evropi.

U fokusu odgovorne vlasti kakvu imamo danas u Srbiji, podjednako je zastupljena i Vojska kao kolektiv ali i običan pojedinac odnosno pripadnik Vojske Srbije na način da su mu obezbeđeni visoko standardizovani uslovi za rad i privređivanje, dostojna plata i adekvatna oprema.

U takvoj konstelaciji pozitivnih faktora ne treba čudi ambiciozan zadatak čelnih ljudi srpske vojske da pred domaću odbrambenu industriju stave zadatak da za najkraće vreme, ne samo razvije nove tipove kopnenih i vazduhoplovnih dronova, već i da broj primeraka ovog naoružanja u Vojsci Srbije drastično poveća.

Jedan od modela bespilotnih letelica kojima je Vojska Srbija ojačana i spremljena za moderno ratovanje je  "Stršljen" proizveden u preduzeću "Yugoimport SDPR".

"Stršljen" u osnovnoj varijanti, namenjen je za podršku trupama na zemlji, otkrivanju i uništavanju komandnih položaja neprijatelja, osmatranju bojišta, laserskom obeležavanju ciljeva i protivelektronskim dejstvima.

Inovativno čudo iz Nove Pazove dugačko je svega 6,75 metara, a zahvaljujući kombinaciji specijalnih premaza na trupu i lopaticama helikoptera, koji su takođe razvijeni u našoj zemlji, znatno se smanjuje radarski odraz, odnosno njegova vidljivost.

Kapacitet rezervoara iznosi 240 litara goriva, i sa tom količinom ovaj helikopter može da leti četiri sata.

Razvija maksimalnu brzinu od 180 kilometara na sat, leti na visini do 4.000 metara, a razvija brzinu penjanja od osam metara po sekundi.

Kada je reč o naoružanju ovog helikoptera, koriste se četiri TV vođene rakete vazduh-zemlja, tipa "Spajder" dometa do devet kilometara ili nevođene rakete "S8" dometa do četiri kilometra.



Helikopter je projektovan po klasičnoj šemi: Glavni rotor + repni rotor.

Lopatice glavnog i repnog rotora su napravljene od kompozitnih materijala visoke čvrstoće (ugljenična vlakna).

Trup helikoptera je modularan i napravljen je u hibridnoj tehnologiji:

Kompozitni materijali:

Misije:

Osnovne karakteristike:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.