ŠOLC LUKAVO IZVUKAO ORBANA IZ SALE: Otkriveno šta mu je rekao kako bi obezbedio otvaranje pregovora sa Ukrajinom

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Dec.2023, 13:32

ŠOLC LUKAVO IZVUKAO ORBANA IZ SALE: Otkriveno šta mu je rekao kako bi obezbedio otvaranje pregovora sa Ukrajinom

Nemački kancelar istakao je da je Orbanovo odsustvo omogućilo da preostalih 26 članica bloka odobre put pridruživanja Ukrajine.

Nakon tri sata zastoja u pregovorima lidera Evropske unije o početku pregovora o članstvu Ukrajine, nemački kancelar Olaf Šolc predložio je premijeru Mađarske da napusti prostoriju kako bi razgovori mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se nastave, uz reči - Možda da popijete kafu ispred.

Šolc je svoj predlog lideru Mađarske izneo ispred kolega okupljenih na samitu EU, nakon čega je Orban napustio salu, otvorivši put istorijskoj odluci Unije da otvori pregovore s Kijevom, prenosi "Politiko".

Nemački kancelar istakao je da je Orbanovo odsustvo omogućilo da preostalih 26 članica bloka odobre put pridruživanja Ukrajine za koji je potrebna jednoglasnost, za koju pravila EU govore da je ispunjena čak iako jedan lider nije prisutan.

Ovakav potez ostavlja prostor najvećem savezniku Rusije u EU, Viktoru Orbanu, da se ogradi od odluke drugih članica.

Scholz got Orbán out of the room in order to open Ukraine’s membership talks.https://t.co/s0RHsp9Z6x

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) December 15, 2023

Mađarski premijer objavio je da njegova zemlja nije želela da učestvuje u "lošoj odluci" Evropskog saveta, budući da se Budimpešta protivi otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom zbog "neispunjenih uslova" i slanju dodatne finansijske pomoći Kijevu do 2027. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šolc Orbanu predložio da popije kafu izvan sale: Kako je doneta odluka o pregovorima Ukrajine i EU?

Izvor: Radio 021, 15.Dec.2023

Nemački kancelar Olaf Šolc predložio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da "možda popije šoljicu kafe van prostorije" u kojoj su lideri Evropske unije odlučivali o otvaranju pregovora sa Ukrajinom.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.