SAD ponovo otvorile ambasadu u Kijevu

Izvor: VOA, 18.Maj.2022, 19:43

SAD ponovo otvorile ambasadu u Kijevu

Američka ambasada u Kijevu nastavila je sa radom u sredu, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken, skoro tri meseca pošto su diplomate evakuisane i suspendovane sve aktivnosti diplomatskog predstavništva zbog ruske invazije na Ukrajinu. „Ukrajinski narod je, uz našu bezbednosnu pomoć, odbranio svoju domovinu pred nerazumnom invazijom Rusije, i kao rezultat toga, naša zastava sa zvedzama i prugama ponovo se vijori iznad ambasade“, naveo je Blinken u saopštenju. Portparol ambasade SAD u Kijevu Danijel Langenkemp, uoči podizanja američke zastave rekao je agenciji Rojters: "Zvanično ponovo pokrećemo operacije". Langenkemp je dodao da će se u početku u misiju vratiti mali broj diplomata. Konzularne operacije neće biti odmah nastavljene, a na snazi je i dalje preporuka Stejt departamenta da se ne putuju u Ukrajinu, istakao je portparol američke ambasade. Američka ambasada zatvorena je 14. februara, deset dana pre početka ruske invazije na Ukrajinu. Službenici ambasade su prva dva meseca rata bili smešteni u Poljskoj, ali se otpravnica poslova Kristina Kvien vratila u Ukrajinu 2. maja i posetila zapadni grad Lavov. Mnoge zapadne zemlje, među kojima su Francuska, Nemačka i Britanija, ponovo su otvorile ambasade u Kijevu tokom proteklog meseca, nakon što su se ruske trupe povukle iz severnog dela Ukrajine da bi se usredsredile na ofanzivu na istoku.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD ponovo otvorile ambasadu u Kijevu

Izvor: Danas, 18.Maj.2022

Sjedinjene Američke Države danas su ponovo otvorile ambasadu u Kijevu, nakon što je tri meseca bila zatvorena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.