SAD i Nemačka protiv pozivanja Ukrajine u NATO – Njujork Tajms

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2024, 22:49

SAD i Nemačka protiv pozivanja Ukrajine u NATO – Njujork Tajms

SAD i Nemačka oklevaju da prihvate Ukrajinu u NATO uprkos strahu od vojnog kolapsa Kijeva pod pritiskom Rusije, objavio je u četvrtak Njujork tajms.
Zvaničnici u bloku koji predvode SAD zabrinuti su da bi je tako drastičan potez „uvukao u najveći kopneni rat u Evropi od 1945. godine“, navodi list, dodajući da NATO umesto toga traži „srednji put“. Navodi se da ovu zabrinutost dele Berlin i Vašington, koji se protive otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom na samitu NATO-a u Vašingtonu u julu. U isto vreme, oni se zalažu za dugoročnu bezbednosnu pomoć Ukrajini. U sredu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao članice bloka da se usredsrede na pružanje Ukrajini „pouzdane i predvidljive bezbednosne pomoći“, a ne na dobrovoljne donacije. Stoltenberg je navodno predložio petogodišnji paket vojne pomoći Kijevu od 100 milijardi evra, koji bi takođe doveo do toga da blok preuzme više odgovornosti – umesto SAD-a – u smislu koordinacije pomoći. Međutim, nekoliko zapadnih diplomata je za NjT izjavilo da se ovaj plan u ovom trenutku čini „neuhvatljivim“. Bivši američki ambasador pri NATO-u Ivo Dalder rekao je da se Vašington prećutno protivi inicijativi, koja bi umanjila njegovu ulogu u koordinaciji pomoći. Mađarska, još jedna članica NATO-a, javno se izjasnila protiv bilo kakvih poteza koji bi mogli da uvedu blok više u sukob. Takođe je nejasno kako bi NATO mogao da primora članice da doprinesu paketu od 100 milijardi evra u tako dugom vremenskom periodu, navodi se u izveštaju. Međutim, „ništa od ovih stvari možda neće biti važno“ do leta ako Rusija nastavi da potiskuje kijevske trupe, jer je Ukrajina „u opasnosti da izgubi rat“, navodi Njujork Tajms.   Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   NATO skup,   Nju Jork,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.