SAD će izgubiti obraz

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 15:32

"SAD će izgubiti obraz"

Bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma upozorio da će SAD "izgubiti obraz" pred celim svetom ako napuste Kijev.

Istovremeno je istakao da su greške Zapada doprinijele potpunoj invaziji Rusije prošle godine.

"SAD su izgubile Avganistan. Poraz Ukrajine znači da SAD gube obraz pred celim svetom. Vekovima je Zapad Ukrajinu video isključivo kroz rusko sočivo", rekao je Kučma, prenosi Gardijan.

On smatra da je Moskva koristila svoju veličinu i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prirodne resurse da hipnotizuje i blefira strane lidere. Istaknuo je i da nikada nije bio "antiruski" kao ličnost i političar, nego da je pokušao da uspostavi prijateljske i ravnopravne odnose. Ali, mišljenja je da se to pokazalo nemogućim jer je Rusija pod Putinom želela integraciju, a ne saradnju.

Prošlog meseca Kučma je objavio ažurirano izdanje knjige "Ukrajina nije Rusija", koju je napisao 2003. godine. Nova verzija knjige priznaje da su njegovi napori da prosvetli Ruse bili uzaludni. "Oni su velikom većinom podržavali Putinovu agresiju i imperijalističku takozvanu specijalnu operaciju", rekao je on.

Upitan zašto se Ukrajina odupirala Rusiji prošle godine, Kučma je odgovorio: "Zato što Rusi nisu Ukrajinci. Oni imaju drugačiji mentalitet".

Kučma je opisao Putina kao karijernog operativca KGB-a. "To je njegova profesija, sa svim što implicira. Ljudi kažu da je njegova opsesija Ukrajinom neka vrsta manije ili mentalnog poremećaja. Možda je to istina", tvrdi on.

Smatra da Putinov cilj nije bio samo da zauzme zemlju već i da uništi koncept. "Sama Ukrajina, kao \'konkurentna alternativa Rusiji\'. Dokaz za ovo su strašni ljudski gubici i žrtve reputacije koje je Putin spreman da podnese za ovo", sugerisao je Kučma.

Naime, Kučma je bio predsednik Ukrajine između 1994. i 2005. godine. Potpisao je dva istorijska sporazuma sa Rusijom koja su garantovala granice Ukrajine nakon SSSR-a.

Budimpeštanski memorandum iz 1995. i Sporazum iz 1997. ugovor o prijateljstvu, kada je pregovarao sa Borisom Jeljcinom, bivšim predsednikom Rusije, sa kojim je imao dobre odnose odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.