SAD će Kijevu dostaviti hiljade kasetne municije — AP

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2023, 11:46

SAD će Kijevu dostaviti hiljade kasetne municije — AP

  Sjedinjene Države će u petak saopštiti da će poslati hiljade kasetne municije u Ukrajinu, preneo je u četvrtak Asošiejted pres, pozivajući se na ljude upoznate sa tom odlukom.
Prema njihovim rečima, novi paket vojne pomoći Kijevu vredi do 800 miliona dolara. Vašington post piše da je odluka Bajdenove administracije usledila nakon višemesečne interne debate o tome da li da pošalje municiju, koju je većina zemalja zabranila. Prema pisanju lista, oružje koje se razmatra, artiljerijska granata M864, prvi put je proizvedena 1987. Ispaljuje se iz haubica kalibra 155 mm koje su Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje isporučile Ukrajini. Prema najnovijoj proceni Pentagona od pre više od 20 godina, artiljerijska granata ima stopu "kvara" od oko 6%, što znači da će najmanje četiri od 72 podmunicije koju nosi svaka granata ostati neeksplodirana na površini od oko 22.500 kvadratnih metara. Portparol Pentagona Patrik Rajder saopštio je u četvrtak da su Sjedinjene Države spremne da obezbede Ukrajini kasetnu municiju koja predstavlja najmanju pretnju po civilno stanovništvo. One koje Vašington razmatra da obezbedi neće uključivati starije varijante sa stopama kvara većim od 2,35%, izjavio je on. Kasetna municija Kada se detonira, kasetna municija rasipa desetine malih bombi po velikoj površini. Ako ne eksplodiraju, ove bombe će predstavljati pretnju civilima godinama koje dolaze. Konvencija o kasetnoj municiji je potpisana 2008. godine, a stupila je na snagu 2010. godine. Do sada joj se pridružilo 111 zemalja. Još 12 zemalja je potpisalo dokument, ali ga tek treba da ratifikuju. Prema Human rights watch stvarna stopa kvara kasetne municije je često mnogo veća od one koju je formalno proglasila vojska, što potencijalno dovodi do brojnih žrtava među civilnim stanovništvom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAD odlučile da pošalju kontroverznu kasetnu municiju Ukrajini, zašto sada?

Izvor: VOA, 07.Jul.2023

Sjedinjene Države su saopštile da će poslati Ukrajini kasetnu municiju - čiju upotrebu zabranjuje više od stotinu zemalja - u okviru paketa vojne pomoći u vrednosti od 800 miliona dolara.  Džejk Saliven, savetnik predsednika Bajdena za nacionalnu bezbednost obrazložio je razloge američke...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.