SAD bi mogle da eskaliraju sukob u Ukrajini tokom izbora 2024. – ruski zvaničnik

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2023, 10:59

SAD bi mogle da eskaliraju sukob u Ukrajini tokom izbora 2024. – ruski zvaničnik

Sjedinjene Američke Države mogu da zaoštre ukrajinski sukob 2024. godine ako nekoj od strana budu potrebni dodatni glasovi u vezi sa tekućom predsedničkom trkom u zemlji, izjavio je zamenik predsednika Saveta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) Konstantin Kosačov.
"Ovo je veoma opasna situacija, jer se Amerikanci ne plaše da koriste spoljnu politiku u svom međupartijskom rivalstvu. Ako jedna od partija smatra da treba da eskalira situaciju u Ukrajini kako bi dobila više glasova na izborima, to će i učiniti. Dakle, činjenica da bi predsednički izbori u Sjedinjenim Državama, koji će kulminirati 2024. godine, mogli da budu strašan, ako ne i katastrofalan događaj. Ne mogu da garantujem da će doći do eskalacije, ali rizik je očigledan. Nepredvidljivost američkog ponašanja će se povećati i rep će možda ponovo početi da maše psom“, izjavio je on odgovarajući na pitanje o uticaju predsedničkih izbora u SAD na sukob. Prema rečima Kosačova, dalja eskalacija vojnog sukoba uz upotrebu težih vrsta naoružanja mogla bi povećati verovatnoću nuklearne upotrebe. "Na sreću, još nismo dostigli taj prag. Međutim, postoji rizik da mu se približimo", naglasio je poslanik. Prema rečima senatora, Vašington je prošle godine ubedio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da odustane od bilo kakvih razgovora sa Rusijom i ne planira da se vrati na stazu pregovora. „Oni (pregovori o Ukrajini) su počeli u martu prošle godine, ali ih je osujetio neviđeni spoljni uticaj na Ukrajinu. Tada je predsednik Zelenski ukazom zabranio sebi i svim drugim ukrajinskim vlastima da učestvuju u takvim razgovorima. Ovo je od Naravno, odluka koju su donele Sjedinjene Države. Oni najverovatnije imaju mogućnost da preinače svoju odluku. Ali ja još nisam video takve namere", izjavio je Kosačov.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.