SAD: Ruske destabilizirajuće akcije podrivaju namere usmerene na deeskalaciju

Izvor: Vostok.rs, 02.Apr.2021, 10:06

SAD: Ruske destabilizirajuće akcije podrivaju namere usmerene na deeskalaciju

Sjedinjene Američke Države krive Rusiju za pogoršanje odnosa, ne isključujući taktičko podudaranje interesa, rekao je predstavnik američkog Stejt departmenta Ned Prajs. On je ukazao na to da postoji „čitav niz razloga“, zbog čega su aktuelni odnosi između zemalja na tako niskom nivou. Kao primer je naveo „napad na demokratiju 2016. i 2020. godine“, izveštaje o navodnom nagrađivanju Talibana za glave američkih vojnika, optužbe za sajber napade i hakovanje „Solar vindsa“, hapšenje Alekseja Navaljnog i situaciju u Ukrajini. Te optužbe, prema rečima Prajsa, i jesu razlog pogoršanja bilateralnih odnosa. „Istina je da i dalje tražimo mogućnosti za stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom. To što imamo tako duboka neslaganja, i što su odnosi tu gde jesu, ne znači da neće biti nikakvih oblasti taktičkog podudaranja interesa“, rekao je Prajs. On je takođe optužio Rusiju za „destabilizirajuće“ akcije u Ukrajini. „Ruske destabilizirajuće akcije podrivaju namere usmerene na deeskalaciju, postignute sporazumom pod pokroviteljstvom OEBS-a u julu prošle godine. Osim toga, upoznati smo sa izveštajima ukrajinskih vojnika o kretanju ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom. Sa našim kolegama iz NATO-a diskutujemo o našoj zabrinutosti zbog te rastuće napetosti i kršenja režima prekida vatre“, rekao je Prajs.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAD: Suprotstavljaćemo se agresivnim akcijama usmerenim na zastrašivanje i pretnje našem partneru Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 02.Apr.2021

Američki Stejt department optužio je Rusiju za „destabiliziraujuće“ akcije u Ukrajini. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je na pres koferenciji optužio Moskvu za „eskalaciju i provokacije“. „Veoma smo zabrinuti zbog nedavne eskalacije agresivnih i provokativnih akcija Rusije na...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.