Ruski raketni udari na Kijev i Nikolajev, pogođen soliter, u sklonište morao i Žozep Borelj

Izvor: VOA, 07.Feb.2024, 15:10

Ruski raketni udari na Kijev i Nikolajev, pogođen soliter, u sklonište morao i Žozep Borelj

KIJEV — U ruskom raketnom napadu u sredu ranjeni su ljudi i oštećene zgrade u nekoliko delova Ukrajine, uključujući Kijev i Nikolajev, dok su ukrajinske vazduhoplovne snage izdale upozorenje o vazdušnim napadima širom zemlje. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je preko Telegrama da je pogođena visoka zgrada i da je najmanje devet osoba povređeno u dva različita okruga glavnog grada Ukrajine. Napadi su takođe doveli do prekida snabdevanja električnom energijom u nekim delovima Kijeva. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji boravi u poseti Kijevu, objavio je na Eksu da je u sredu započeo svoj dan u skloništu usred vazdušnih alarma. "Ovo je svakodnevna realnost hrabrog ukrajinskog naroda, otkako je Rusija pokrenula svoju nezakonitu agresiju", rekao je Borelj. U južnom gradu Nikolajevu u ruskim napadima povređena je najmanje jedna osoba i oštećeno 20 stambenih zgrada. Oštećene su i gasne i vodovodne mreže, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič na Telegramu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je u svom noćnom obraćanju u utorak osnivanje novog vojnog ogranka fokusiranog na dronove. Zelenski je rekao da su bespilotni sistemi "dokazali svoju efikasnost u bitkama na kopnu, na nebu i na moru". Zaustavljanje ruskih kopnenih napada i "uništenja velikih razmera" ruskih snaga i njihove opreme biće glavni fokus programa dronova, rekao je Zelenski. Poslednjih meseci Ukrajina je sve više koristila bespilotne letelice za gađanje područja unutar Rusije, dok je istovremeno gađala objekte ruske mornarice na Krimu. U izveštaju su korišćene neke informacije Agencije Frans pres i Rojtersa.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ruski napadi na šest oblasti širom Ukrajine, Borel morao u sklonište

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Feb.2024

Najmanje pet civila je poginulo i gotovo 50 je ranjeno u jutrošnjem ruskom napadu krstarećim i balističkim raketama i bespilotnim letelicama na šest oblasti širom Ukrajine, saopštile su vlasti te zemlje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.