Ruski oficir osuđen na 6,5 godina zatvora zbog dezertiranja, protivio se invaziji

Izvor: Piplmetar.rs, 24.Mar.2023, 12:30

Ruski oficir osuđen na 6,5 godina zatvora zbog dezertiranja, protivio se invaziji

HRT.hrdanas 11:16

Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
Ruski bezbednosni zvaničnik koji je pobegao iz zemlje jer se protivi invaziji na Ukrajinu osuđen je na šest i po godina zatvora maksimalne bezbednosti, objavio je u petak informativni portal Taiga.info, prenosi HRT.
Oficir Federalne službe bezbednosti (FSB) Mihail Žilin (36) pobegao je u Kazahstan prošle godine kada je Rusija najavila regrutaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << ilegalno prešavši granicu kroz šumu dok su se njegova žena i deca vozili kroz kontrolni punkt.
Žilin je podneo zahtev za izbeglički status u bivšoj sovjetskoj republici, ali je njegov zahtev odbijen i tamošnje vlasti su ga sprečile da ode u Jermeniju.
Kazahstan ga je izručio Rusiji krajem prošle godine, što je dovelo do retke osude za dezerterstvo.
Kako prenosi Taiga.info, sud u gradu Barnaulu proglasio je Žilina, koji je radio na poslovima veza u bezbednosnoj instituciji u Sibiru, krivim za dezerterstvo i ilegalni prelazak granice i pored zatvorske kazne, oduzeo mu je i oficirski čin. .
U telefonskom razgovoru za Rojters, zvaničnik suda u Barnaulu je potvrdio da je Žilin osuđen, ali je odbio da pruži dodatne informacije.
Stotine hiljada Rusa pobeglo je iz svoje zemlje zbog prošlogodišnje mobilizacije, a mnogi od njih su se preselili u Kazahstan, koji deli najdužu kopnenu granicu Rusije.
Ali za razliku od njih, Žilin je imao pristup informacijama koje su se smatrale tajnim zbog njegovog rada u agenciji odgovornoj za bezbednost predsednika Vladimira Putina i Moskva ga je želela nazad, rekla je njegova porodica Rojtersu prošle godine.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Najnovije
Svet



Opširnije
Izvor: Danas.rs


Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.