Ruska vojna oprema noćas dopremljena u Ukrajinu

Izvor: Press, 15.Avg.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ruska vojna oprema noćas dopremljena u Ukrajinu"

"Veoma sam zabrinut zbog situacije u Ukrajini zato što, s jedne strane, mnogo govorimo o ovom tzv. humanitarnom konvoju, ali, istovremeno, vidimo da se eskalacija nastavlja i imamo izveštaje da je tokom noći preko granice ponovo prešlo 70 komada vojne opreme", rekao je Linkevicijus novinarima po dolasku na hitan sastanak šefova diplomatije Evropske unije, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Rojters.

Britanski šef diplomatije Filip Hemond izjavio je, povodom izveštaja da su ruska vojna vozila preko noći prešla u Ukrajinu, da bi to moglo imati "veoma ozbiljne" posledice.

"Veoma sam uznemiren zbog izveštaja da su ruska vojna vozila možda prešla granicu jutros... Ako se u istočnoj Ukrajini nalaze ruski vojnici ili vozila, oni treba odmah da budu povučeni ili bi posledice mogle biti veoma ozbiljne", kazao je on novinarima.

Švedski ministar spoljnjih poslova Karl Bilt priznao je da je humanitarna situacija u istočnoj Ukrajini katastrofalna, ali je rekao da su za to odgovorne proruske snage i Rusija.

On je istakao da ljudi prolaze kroz velike patnje.

"Najbolja pomoć Rusije bi bila da preduzme mere za okončanje rata", dodao je Bilt, ponovo optužujući Rusiju da snabdeva istočnu Ukrajinu vojnom opremom, preneo je Itar-Tas s.



 
Ministri spoljnih poslova EU sastali su se danas u Briselu na vanrednom sastanku radi postizanja jednoglasnog dogovora o isporuci oružja iračkim Kurdima koji se bore sa džihadistima Islamske države, prenela je agencija AFP.

Francuski šef diplomatije Loren Fabijus zatražio je sastanak radi sveukupne mobilizacije EU u odgovoru na krizu u Iraku.

"Tražio sam ovaj sastanak tako da se cela EU mobiliše i pomogne Iračanima i Kurdima", rekao je Fabijus kada je stigao u Brisel na sastanak.

I Italija, koja trenutno predsedava EU, takođe je tražila razgovore na kojima bi se sve zemlje-članice EU saglasile u vezi pomoći Kurdima.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjavio je u Briselu da njegova zemlja neće dostaviti oružje Kurdima, dodajući da će se Austrija usredsrediti na humanitarnu pomoć.

"Nismo spremni da učestvujemo u dostavljanju oružja, to za nas nije pitanje. Kao što znate, mi nismo veliki izvoznici oružja, nismo velika vojna sila", rekao je Kurc uoči vanrednog sastanaka šefova diplomatija zemalja članica EU.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar:Ruska vojna oprema noćas dopremljena u Ukrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2014

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevicijus izjavio je danas u Briselu, gde se održava sastanak šefova diplomatije o Iraku, da ima izveštaje da je 70 komada ruske vojne opreme prešlo granicu sa Ukrajinom tokom noći..."Veoma sam zabrinut zbog situacije u Ukrajini zato što, s jedne strane,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

NATO: RUS u UKR, ali nije invazija

Izvor: B92, 15.Avg.2014

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da je "Rusija ušla u Ukrajinu" tokom noći, ali taj događaj ipak nije okarakterisao kao invaziju..."Prošle noći, Rusija je ušla u Ukrajinu, prešavši ukrajinsku granicu. To samo potvrđuje činjenicu da postoji stalni priliv oružja i boraca...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.