Ruska pravoslavna crkva prekida odnose s Vaseljenskom patrijaršijom

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2018, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska pravoslavna crkva prekida odnose s Vaseljenskom patrijaršijom

Ruska pravoslavna crkva (RPC) odlučila je danas u Minsku da u potpunosti prekine odnose s Vaseljenskom patrijaršijom zbog njene odluke da prizna nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve od Moskovske patrijaršije.

Predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza RPC, mitropolit volokolamski Ilarion izjavio je da je "na zasedanju Svetog Sinoda doneta odluka da se u potpunosti prekinu kontakti s Vaseljenskom patrijaršijom", prenosi Tass.

Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << predvođena patrijarhom Vartolomejem Prvim, odlučila je u četvrtak da ukine osudu lidera šizmatičkih pravoslavnih crkava u Ukrajini, što je korak ka uspostavljanju autokefalne crkve u Ukrajini.

Mitropolt Ilarion je rekao da današnja odluka RPC o prekidu odnosa predstavlja odgovor na "nezakonite i nekanonske poteze" Vaseljenske patrijaršije.

"Ruska pravoslavna crkva ne priznaje te odluke i neće ih poštovati. Šizma je šizma, a crkva koja je priznala šizmatike isključila je sebe iz kanonskog pravoslavlja", naveo je Ilarion.

On je dodao da je to "glavni razlog" zašto RPC mora da prekine kontakte s Vaseljenskom patrijaršijom koja se, kako je rekao, "u potpunosti identifikovala sa šizmom", navodi Tass.

Kijevska mitropolija stavljena je pod jurisdikciju Ruske pravoslavne crkve 1686. godine, a pozivi da se ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi dodeli nezavisnost učestali su posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i podrške Moskve proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

U Ukrajini trenutno postoje tri pravoslavne zajednice, od kojih jedna priznaje jurisdikciju Ruske pravoslavne crkve. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozivao je vaseljenskog patrijarha da dodeli nezavisnost ukrajinskoj crkvi.

RPC očekuje da Porošenko ispuni obećanje da će ukrajinska vlada poštovati izbor one pravoslavne zajednice u Ukrajini koja želi da ostane deo Ruske pravoslavne crkve. Sinod Vaseljenske patrijaršije odlučio je na zasedanju od 9. do 11. oktobra da "nastavi sa odobravanjem autokefalnosti Crkve Ukrajine".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.