Rusija smatra suprotstavljanje integracionih procesa izmišljenim

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2011, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija smatra suprotstavljanje integracionih procesa izmišljenim

04.06.2011. -

Integracija na postsovjetskom prostoru ne smeta zbližavanju zemalja ZND s evropskim strukturama, - uveren je ministar inostranih poslova RF. Sergej Lavrov je u subotu otvorio u Odesi 5. sednicu međuvladine komisije Rusije i Ukrajine.

Odesa je neobično dočekala ruskog ministra: tri devojke u nacionalnim nošnjama su doneli hleb i so, a uveče su u gradu isključili struju. Zato su šefovi MIP Rusije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajine večerali uz plamen sveća.

Naš forum se održava u povoljnim uslovima za rusko-ukrajinske odnose, izjavio je, otvarajući sednicu, šef ruskog spoljnopolitičkog resora. Rad na poboljšavanju bilateralnih odnosa tokom ove godine je bio uspešan, – podržao je kolegu Konstantin Griščenko.

Čak i složeno – sa gledišta Kijeva – pitanje priključenja Ukrajine Carinskom savezu Rusije, Belorusije i Kazahstana, činilo se, da nije pokvarilo opštu atmosferu, - potvrdio je Sergej Lavrov.

Pokušaji tvrdnji da tobože Rusija i Ukrajina moraju da prave izbor između odnosa s EU i drugim perspektivnim udruženjima, izgledaju izmišljeno. Ustvari je reč o pravcima spoljne politike koji se uzajamno dopunjuju. Strateško partnerstvo Rusije i Ukrajine je jedan od važnih činilaca opšteevropske bezbednosti i stabilnosti.

Nešto ranije je razloge odustajanja od učlanjivanja u Carinski savez objasnio šef MIP Ukrajine Konstantin Griščenko: zbližavanje, a tim pre učlanjivanje u EU predviđa da zemlja mora da ispunjava sve norme STO, a u CS su norme drugačije. Međutim, sekretar CS Sergej Glazjev s Griščenko se kategorično ne slaže. On je istakao da pravila CS potpuno odgovaraju normama STO.

Inače, u bilateralnim odnosima Moskve i Kijeva još uvek ima neslaganja – čak bez obzira na to, što je šef ruskog MIP nazvao današnju sednicu uzorom u smislu otvorenosti. U svakom slučaju po jednom pitanju se Sergej Lavrov i Konstantin Griščenko potpuno slažu. Kao posmatrači u regulisanju konflikta između Moldavije i Pridnjestrovja, oba su ministra istakla da su raspoloženi da vrate pridnjestrovski dijalog u političke okvire. To oni nameravaju da učine 21. juna u Moskvi kuda će radi pregovora doći predstavnici Kišineva i Tiraspolja.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.