Rusija savetuje svim zemljama da izvrše pritisak na Kijev i Zapad radi okončanja sukoba

Izvor: Vostok.rs, 08.Jun.2023, 10:30

Rusija savetuje svim zemljama da izvrše pritisak na Kijev i Zapad radi okončanja sukoba

 
Moskva savetuje svim zemljama koje žele da doprinesu rešavanju ukrajinske krize da izvrše pritisak na Kijev i Zapad u cilju okončanja sukoba, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu u sredu.
„Preporučujemo svim zemljama i organizacijama koje žele da doprinesu mirovnom rešenju da svoje napore usmere na kontakt sa kijevskim režimom i njegovim zapadnim sponzorima, koji su, u stvari, prekinuli pregovarački proces u aprilu 2022. i koji nastavljaju da se klade na produženje sukoba. To se tiče zabrane pregovora sa Rusijom na zakonodavnom nivou u Ukrajini. Isto važi i za snabdevanje oružjem i terorističke aktivnosti i mnogo više“, izjavila je ona. Zaharova je istakla da je Rusija primila k znanju predloge indonežanskog ministra odbrane Prabova Subijanta za rešavanje ukrajinske krize, jer smatra da su u skladu sa sporazumima iz Minska. „Koraci koje je predložio su u skladu sa sporazumima iz Minska, koje je, kao što znate, Kijev uništavao osam godina uz podršku Zapada. Konkretno, one odredbe kao što su prekid vatre i povlačenje snaga i oružja sa linije angažovanja.“ „Koji je razlog da verujemo da će se Kijev ovoga puta ponašati drugačije? Po mom mišljenju, to je samo potvrdilo da, prvo, neće da sprovodi sporazume iz Minska. Drugo, otkrivena je njegova prava teroristička suština, njegova ekstremistička suština. Ova ideologija neće nestati“, dodala je Zaharova. Ministar odbrane Indonezije Prabovo Subijanto predložio je 3. juna plan za mirovno rešenje sukoba u Ukrajini, koji, između ostalog, uključuje prekid vatre, stvaranje demilitarizovane zone i raspoređivanje mirovnih snaga UN. Inicijativa je predstavljena tokom njegovog govora na bezbednosnoj konferenciji Šangri-La dijaloga u Singapuru. Ruska ambasada u Indoneziji saopštila je za TASS da Moskva ceni napore Džakarte da pomogne u rešavanju krize u Ukrajini, ali je odbijanje inicijative Indonezije ukazivalo na to da Kijev i njegovi rukovodioci nisu voljni da razmotre mirovne opcije za rešavanje sukoba.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.