Rusija ostaje bez goriva? Kritično je

Izvor: B92, 13.Sep.2023, 19:27

Rusija ostaje bez goriva? "Kritično je"

Poluostrvo Krim na jugu Ukrajine, koje je Rusija pripojila 2014. godine, bori se sa nestašicom goriva, piše Nevsveek.

Anton Geraščenko, savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je u ponedeljak da stanovnici Krima plaćaju znatno veće cene goriva nego inače, i da je to zbog nestašice goriva na poluostrvu.

"Šta se dešava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa benzinskim pumpama na Krimu", može se čuti na snimku koji je Geraščenko objavio na društvenoj mreži X.

"Mnogi ruski regioni se takođe bore sa nestašicom goriva", dodao je Geraščenko na Ks.

Radio Slobodna Evropa je krajem avgusta pisala da Krim ima problema sa gorivom od jula i da su ti problemi nastali nakon što je Ukrajina napala Kerčki most - vezu između Rusije i Krima. Radio Slobodna Evropa je tada pisala da neke pumpe uopšte nemaju goriva.

Ruske dnevne novine Izvestija su 22. avgusta objavile da "sve više regiona u Rusiji" ima problema sa nestašicom goriva na benzinskim pumpama.

Novinska agencija Rojters pisala je krajem avgusta da se kontinentalni regioni na jugu Rusije bore sa nedostatkom goriva jer je poljoprivredni sektor počeo da kupuje zalihe goriva uoči predstojeće setvene sezone.

Rojters je naveo probleme u transportu, popravke rafinerije i slabu rublju kao razlog za slabost ruskog tržišta goriva.

Pozivajući se na lokalne ruske dilere goriva, agencija je rekla da su Krasnodarski kraj i Samarska oblast prijavili vrlo malu ili nikakvu prodaju dizela.

"Situacija je veoma kritična. Nema strpljenja, živci popuštaju. Ljudi su spremni da izađu na ulice i blokiraju ih", rekao je Sergej Kolešnjikov, predsednik Udruženja farmi i poljoprivrednih kooperativa Stavropoljskog kraja.

Ukrajinski vojni obaveštajci su u ponedeljak tvrdili da su uhvatili tzv Bojkove kule, bušotine nafte i gasa u Crnom moru kod Krima. Obaveštajni zvaničnici su dodali da ih je Rusija zaplenila 2015. godine i koristila u vojne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.