Rusija odbacila odgovornost za obaranje putničkog aviona nad Ukrajinom 2014.

Izvor: Beta, 24.Maj.2018, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija odbacila odgovornost za obaranje putničkog aviona nad Ukrajinom 2014.

Ruska vojska odbacila je danas zaključak medjunarodnog tima istražitelja koji je saopštio da je utvrdio da je ruska vojna raketa oborila malezijski putnički avion iznad Ukrajine 2014. godine, ali ne precizirajući ko ju je ispalio.Avion malezijske kompanije Malejža erlajns (Malaysia Airlines) na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren je 17. jula 2014. godine iznad istočne Ukrajine gde su i danas proruski pobunjenici. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Većina putnika su bili Holandjani.Ministarstvo odbrane Rusije je danas saopoštilo da "nijedna protiv-vazdušna raketa ruske vojske nije prešla rusko-ukrajinsku granicu". Ministarstvo je dodalo da je ranije predstavilo "iscrpne dokaze" o tome da su za obaranje tog putničkog aviona odgovorne jedinice Ukrajine koje su imale rakete "Buk".Medjunaridni istražitelji su danas saopštili da su zaključili da je raketom protivavionskog sistema sovjetske i ruske proizvodnje "Buk-Telar" oboren malezijski avion na liniji MH17, i da raketa koja ga je pogodila potiče iz 53. protiv-vazdušne brigade u Kursku, u Rusiji, rekao je holandski istražitelje Vilbert Paulisen.Istražitelji su danas na konferenciji za novinare u Utrehtu pokazali delove te rakete.Medjunarodni istražitelji su u septembru 2016. zaključili da je protiv-vazdušni raketni sistem iz Rusije premešten na istok Ukrajine, ali ni tada nisu naveli ko je ispalio raketu.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Ukrajinci imali "Buk", mi smo predstavili dokaze

Izvor: B92, 24.Maj.2018

Moskva -- Ruska vojska odbacila je zaključak međunarodnog tima istražitelja koji je saopštio da je utvrdio da je ruska vojna raketa oborila malezijski putnički avion...Avion malezijske kompanije Malejža erlajns (Malaysia Airlines) na relaciji Amsterdam - Kuala Lumpur oboren je 17. jula 2014. godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.