Rusija mobiliše: 10.000 zarobljenika poslato na front

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 10:26

Rusija mobiliše: 10.000 zarobljenika poslato na front

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je dnevni izveštaj sa ukrajinskog ratišta u kome se ističe da je Rusija samo u aprilu regrutovala 10.000 zarobljenika.

"Od početka 2023. godine, Ministarstvo odbrane Rusije je intenziviralo plan za regrutovanje ruskih zatvorenika za borbu u Ukrajini. Verovatno je da se samo u aprilu 2023. prijavilo do 10.000 osuđenika", saopštilo je ministarstvo.

Napominju da su od leta 2022. zatvorenici bili ključni regruti za operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vagnerove plaćeničke grupe.

"Međutim, grupa je najverovatnije izgubila pristup ruskom kaznenom sistemu u februaru 2023. kada je eskalirao njen javni sukob sa Ministarstvom odbrane", navode Britanci.

Dodaju da je kampanja regrutovanja zatvorenika deo šire strategije ruskog Ministarstva odbrane da poveća broj vojnika i pokuša da izbegne novu obaveznu mobilizaciju, koja bi bila veoma nepopularna u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.