Rusija i ekonomija: Naftni magnat otkupljuje poslovanje Mekdonaldsa posle njegovog povlačenja zbog rata u Ukrajini

Izvor: B92, 20.Maj.2022, 11:38

Rusija i ekonomija: Naftni magnat otkupljuje poslovanje Mekdonaldsa posle njegovog povlačenja zbog rata u Ukrajini

Američki lanac restorana brze hrane odlazi iz Rusije posle 30 godina, a novi vlasnik njegovih 850 objekata u Rusiji poslovaće pod novim imenom.

Najveći svetski lanac restorana brze hrane Mekdonalds objavio je odlazak iz Rusije posle 30 godina kao odgovor na rat u Ukrajini, a već je pronašao lokalnog kupca koji će nastaviti da vodi posao.

Aleksandar Govor, koji trenutno gazduje u 25 Mekdonalds restorana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Sibiru, preuzeće ostale objekte i osoblje kompanije, vodeći ih pod novim brendom, saopštio je američki gigant brze hrane.

Nije obelodanjena prodajna cena, ali su investitori upozoreni da će odlazak iz Rusije koštati više od milijardu dolara.

Američki Mekdonalds je poslovao u Rusiji više od tri decenije.

U Rusiji ukupno posluju tri franšize Mekdonaldsa - kompanija SPP rođaka bivšeg predsednika Kazahstana Kairata Boranbajeva, kompanija GiD novokuznjeckog naftnog magnata Aleksandra Govora i kompanija Razvitije Rost u vlasništvu holdinga Rosinter.

Alina Didkovskaja, koja stoji iza kanala Hepi Mil (Happy Meal) na aplikaciji Telegram, napisala je da novi vlasnik neće moći da koristi Mekdonaldsove nazive, na primer Big Mek, što znači da će morati da promeni jelovnik i pakovanje.

"Koje će biti novo ime - još nema informacija. Pretpostavlja se da je prodaja jednog od već registrovanih brendova bila deo posla. Na primer, MekDak", napominje ona.

Najavljujući planove o prodaji ranije ove nedelje, izvršni direktor Kris Kempčinski nazvao je odluku "izuzetno teškom".

"Međutim, mi smo posvećeni našoj globalnoj zajednici i moramo da ostanemo nepokolebljivi u ispunjavanju naših vrednosti. Posvećenost našim vrednostima znači da više ne možemo da zadržimo naš logo koja je do sada svetleo u Rusiji", rekao je on.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.