Rusija i Ukrajina možda nikada neće potpisati mirovni sporazum – Kijev

Izvor: Vostok.rs, 15.Nov.2023, 22:02

Rusija i Ukrajina možda nikada neće potpisati mirovni sporazum – Kijev

Rusija i Ukrajina možda nikada neće potpisati formalni mirovni sporazum kojim se okončava trenutni sukob, napisao je Kiril Budanov, direktor ukrajinske vojne obaveštajne službe, u tekstu čiji su delovi objavljeni u ponedeljak.
On je ukazao na Rusiju i Japan, koji nikada nisu potpisali sveobuhvatni mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata zbog pretenzija Tokija na nekoliko ruskih Kurilskih ostrva. „Postoje slučajevi u istoriji da stari ratovi između država nisu pravno okončani. Očigledan primer su Rusija i Japan. Oni nisu potpisali mirovni sporazum posle 1945. godine zbog [spora] oko Severnih ostrva, takođe poznatih kao Kurilska ostrva u Rusiji. Ovaj teritorijalni problem sada je star više od 70 godina“, napisao je Budanov u tekstu za NV magazin. „Zbog toga je takav scenario vrlo verovatan u našem slučaju, s obzirom da Rusija ima značajan teritorijalni apetit kada je u pitanju Ukrajina, a ne samo Krim. Komentari dolaze pošto je dugo očekivana kontraofanziva Kijeva, koja je pokrenuta u leto, u velikoj meri prestala bez ikakvih značajnijih pobeda na terenu. Ukrajinske trupe su se borile da probiju utvrđene odbrambene linije i pređu debela minska polja, pri čemu su izgubile mnoge tenkove i druga oklopna vozila koje je isporučio NATO. U razgovoru za Ekonomist ovog meseca, Valerij Zalužni, najviši ukrajinski general, opisao je situaciju na bojnom polju kao „zastoj“. Izgledi za mirovni sporazum između Moskve i Kijeva ostaju mračni. Predsednik Vladimir Zelenski i drugi visoki ukrajinski zvaničnici odbacili su pregovore ukoliko Rusija ne preda svoje nedavno stečene teritorije. Moskva je više puta govorila da bi to bilo nemoguće. Krim je glasao da napusti Ukrajinu i pridruži se Rusiji 2014. godine, nakon puča u Kijevu koji je te godine podržao Zapad. Četiri druge teritorije – Donjecka i Luganska narodna republika, kao i Hersonska i Zaporoška oblast – učinile su isto nakon održavanja referenduma u septembru 2022. Predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca izjavio da Rusija nema za cilj da stekne nove zemlje, već da zaštiti narod Donbasa i održi sopstvenu bezbednost, napominjući da je Kijev bio blizu potpisivanja pakta o neutralnosti u martu 2022, ali je od tada odbacio preliminarni sporazumi. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.